preskoči na sadržaj

Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik

 > O školi  > Projekti
Vijesti

Erasmus + mobilnost osoblja za potrebe obuke

Autor: Administrator , 12. 6. 2019. 10:49

U cilju stjecanja novih praktičnih vještina, od 22. do 25. svibnja 2019. godine, pridružio sam se Erasmus + mobilnost osoblja za potrebe obuke. Trening je održan u turističkoj destinaciji Dubrovnika. Koordinatorica na lokaciji u Dubrovniku bila je Hilarija Lozančić Benić iz Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik. Poslovni posjeti su uključivali Sunset Beach, Sun Travel Agency, Valamar Argosy Hotel i Hotel Hilton. Više na poveznici.

 [više]

Drugi sastanak Erasmus+ projekta Culture knowledge and language competences as a means to develop the 21st century skills

Autor: Administrator , 19. 4. 2019. 11:18

Drugi projektni sastanak Erasmus+projekta “ Culture and languages for all “ održan je u Dubrovniku od 15.do 17. travnja 2019.

Cilj sastanka bio je analizirati postojeće stanje provedbe projekta, ocijeniti rezultate O1 modula i raspraviti o potrebnim izmjenama na postojećem modulu te usuglasiti se o pripremnoj fazi za kreiranje novog modula O2. Budući da je prvo projektno razdoblje završilo krajem veljače  bila je to prigoda analizirati i administrativne stvari.

Prvi dan sastanka uključio je sastanak sa 6 nastavnica jezika iz TUSDU koje su iznijele svoje mišljenje o kreiranom O1 modulu koje je svaka partnerska organizacija imala napraviti- tri modula ukupno 18 modula. Tijekom prvog dana sastanka radilo se detaljno na analizi svakog modula te preporučene preinake su usklađene prema postojećim modulima.

U Dubrovniku se drugi dan sastanka  radilo na priprema kreairanja zadataka vezanih za modul O2 gdje je Zsuzsa Ajtony, rumunjski partner odgovoran za praćenje i nadzor modula O2 iznijela sve pripremne faze i prijedloge kako i na koji način pristupiti novom zaduženju svih partnera.

U srijedu, 17 travnja, svi su sudionici događaja bili upoznati sa zadacima i rokovima. Sljedeći sastanak na kojem će ključni zadatak biti predstavljanje rezultata i kontinuirana procjena rada na projektu, zakazan je za rujan u Poljskoj, u gradu Wroclowu.

 [više]

IMPACT+ EXERCISE SEMINAR BENEFICIARIES TRAINING

Autor: Administrator , 3. 3. 2019. 10:57

Hilarija Lozančić Benić sudjelovala je na radionici „Impact+ Exercise for Adult Education and Vocational Education beneficiaries“ koja je održana 27.i 28. veljače 2019. u Budimpešti. Radionica je namijenjena voditeljima i sudionicima Erasmus+ projekata iz područja strukovnog obrazovanja i obrazovanja odraslih. Cilj radionice bio je osobama koje provode Erasmus+ projekte poboljšati shvaćanje koncepta procjene utjecaja; kroz više različitih primjera prikazano je na koji način se može gledati na procjenu utjecaja. Materijali o procjeni utjecaja na Erasmus+ projektima dostupni su na ovoj POVEZNICI. 

 

 

Sufinancirano sredstvima programa Europske unije Erasmus+

 

 

 

   Ova publikacija odražava isključivo stajalište autora publikacije i Komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njoj nalaze.

 [više]

Erasmus+ students mobility-veljača 2019.

Autor: Administrator , 25. 2. 2019. 00:38

Ovogodišnja prva skupina slovenskih učenika na Erasmus+ studentskoj razmjeni u trajanju od mjesec dana završila je svoju praksu u hotelu Valamar President. Nakon uručenih potvrda o uspješno odrađenoj praksi direktor Sabljić je uputio riječi hvale za učenike i pozvao ih na daljnju suradnju.

Ova publikacija odražava isključivo stajalište autora publikacije i Komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njoj nalaze.

 [više]

ODLUKA

Autor: Administrator , 3. 2. 2019. 23:02

 

Na temelju članka 11. Zakona o Agenciji za mobilnosti i programe Europske unije (Narodne novine br.121/17) i članka 20. Statuta Agencije za mobilnost I programe Europske unije, ravnateljica mr.sc.Antonija Gladović donosi sljedeću:

ODLUKU

O izboru sudionika aktivnosti transnacionale suradnje "Impact+ Exercise for Adult Education and Vocational Education beneficiaries"

2018-HR-ODRA-TCA-05

2018-HR-STRU-TCA-13

U okviru aktivnosti transnacionalne suradnje za sudjelovanje na aktivnosti "Impact+ Exercise for Adult Education and Vocational Education beneficiaries" koja će se održati u Budimpešti, Mađarska od 27.-.28.2.2019. odabiru se kandidati:

-za područje obrazovanja odraslih : Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik, Hilarija Lozančić Benić

-za područje strukovnog obrazovanja  i osposobljavanja: Institut za turizam, Hrvoje Mataković

Navedeni kandidati, kao predstavnici svojih matičnih organizacija najbolje odgovaraju potrebama Aktivnosti uzimajući u obzir specifičnost i relevantnost Aktivnosti te poticajne sudjelovanje dionika iz institucije relevatnih za tematiku Aktivnosti sukladno navedenom u Pozivu organizatora.

 

Tekst preuzet s poveznice.

Ova publikacija odražava isključivo stajalište autora publikacije i Komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njoj nalaze.

 [više]

Uvodni sastanak Erasmus+ projekta Culture knowledge and language competences as a means to develop the 21st century skills

Autor: Administrator , 25. 11. 2018. 16:40

Na sveučilištu, u glavnom gradu Latvije, u Rigi, održan je uvodni sastanak međunarodog projekta Culture knowledge and language competences as a means to develop the 21st century skills ( „Kulturno znanje i jezične kompetencije kao sredstvo za razvijanje vještina 21. stoljeća”), ili kratko „Kultura i jezici za sve” ovaj put s naglaskom na obrazovanju odraslih s posebnim naglaskom na osobe kojima je iz različitih razloga otežan pristup daljnjem obrazovanju. Godina 2018., označena je kao "Naša naslijeđa povezuju našu prošlost i budućnost", godina je europske kulturne baštine. Središnja tema našeg projekta je nematerijalna kulturna baština, kao što su tradicija, običaji, plesovi ili obrti. Specifičan oblik ove nematerijalne baštine, tipičan za određenu zemlju, koristit će projekt kao sredstvo razvoja jezika, komunikacije i računalne pismenosti. Rezultat dvije godine suradnje s predstavnicima škola iz Latvije, Poljske, Rumunjske, Slovenije i Češke bit će web-based learning platforma korisna za poučavanje 10 europskih jezika i rad na računalu.

 

U Rigi, dakle u srijedu, 17. listopada 2018. godine, okupilo se 13 nastavnika iz različitih mjesta i škola u Europi, čiji je domaćin Sveučilište Turiba kako bi se razjasnila i odredila struktura i koncept projekta, njegov raspored i metodologija. U sklopu cjelodnevnog programa razgovaralo se o metodama rada i razmijenila mišljenja i iskustva na različitim područjima obrazovanja tijekom četvrtka i petka. Dio dvodnevnog susreta bio je vrlo uspješna radionica posvećena kreativnim metodama i kreativnom razmišljanju o lekcijama koje je pripremila prof. dr. Sanita Madalane, ravnateljica vrlo uspješne i popularne osnovne škole i predavač na sveučilištu. U subotu, 20. listopada, svi su sudionici događaja bili upoznati sa zadacima i rokovima. Sljedeći sastanak na kojem će ključni zadatak biti predstavljanje rezultata i kontinuirana procjena rada na projektu, zakazan je za travanj u Dubrovniku.

Ova publikacija odražava isključivo stajalište autora publikacije i Komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njoj nalaze.

 

 [više]

NOVI ERASMUS+ KA2 Projekt

Autor: Administrator , 25. 9. 2018. 01:00

Dubrovačka Turistička i ugostiteljska škola ponovno se izborila za novac iz europskih fondova. Odobreno joj je novih 211.135,00 eura i to za projekt obrazovanja odraslih u partnerstvu s Latvijom, Rumunjskom,Slovenijom, Češkom Republikom i Poljskom.  Projekt službenog naziva „ Cultural knowledge and language competences as a means to develop the 21st century skills”. 

Ovaj projekt se odnosi na specifične ciljeve Erasmus+ programa u području edukacije i treninga: 1) poboljšati razinu ključnih kompetencija i vještina (ključnih vještina i kompetencija 21. stoljeća, kao što su vještine rješavanja problema, suradnja, kreativnost, kritičko razmišljanje, strategije učenja, komunikacija, korištenje informacijske i komunikacijske tehnologije, itd.), s osobitim naglaskom na njihovu važnost na tržištu rada (napredne vještine i kompetencije) i njihov doprinos cjelokupnom društvu (uz ostale odrasle polaznike, to se odnosi i na ljude s geografskim, socijalnim i ekonomskim preprekama, kulturološkim različitostima i poteškoćama u učenju, kao i na one s nižim vještinama i kvalifikacijama); 2) ukazati na važnost cjeloživotnog učenja na europskom području (stvaranjem otvorenih obrazovnih sadržaja koji sadrže materijale za učenje i poučavanje vezane za europsku kulturnu baštinu i primjenom inovativnih metoda te upoznavanje šireg društva s prednostima i mogućnostima korištenja otvorenih obrazovnih sadržaja osmišljenih u svrhu cjeloživotnog obrazovanja) 3) poboljšati poučavanje i učenje jezika i promicati europsku jezičnu raznolikost i interkulturalnu svijest (kroz uključivanje materijala pogodnih za unaprjeđenje jezičnih kompetencija polaznika na 10 europskih jezika, a materijali otkrivaju bogatu kulturnu baštinu zemalja koje sudjeluju u projektu, uključujući manjine).

Ova publikacija odražava isključivo stajalište autora publikacije i Komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njoj nalaze.

 [više]

Erasmus + mobilnost umobility for training staff

Autor: Administrator , 12. 6. 2019. 10:47

 [više]

Završna konferencija Erasmus+ projekta Unity in diversity u Dubrovniku

Autor: Administrator , 25. 9. 2018. 01:16

Završna konferencija Erasmus+ projekta Language skills and intercultural issues in the hospitality industry: unity in diversity in the EU labour market  održala se  u ponedjeljak, 4.lipnja 2018. s početkom u 9:00 sati u hotelu Plat, Plat 47 (stara taverna Plat).  

 

Na konferenciji  ste se mogli upoznati sa:

-          svim fazama provedbe projekta Language skills and intercultural issues in the hospitality industry: unity in diversity in the EU labour market financiran sredstvima ERASMUS+ programa EU (www.languages4all.eu)

-          mobilnom aplikacijom, platformom za online učenje 16 stranih jezika

-          nastavnim planom, analizom potreba izvješća i tehnološkim smjernicama.

Rezultat projekta je inovativna platfoma za učenje 16 stranih jezika, mobilna aplikacija koja stoji kao proizvod projekta i na usluzi je osoblju zaposlenom u hotelijerstvu, turizmu, ugostiteljstvu i svima koji žele poboljšati svoje znanje stranih jezika  prvenstveno vezano za turizam. 

Objava DUTV 

 [više]

Četvrti sastanak Erasmus+ projekta Unity in Diversity u Češkoj

Autor: Administrator , 26. 10. 2017. 09:41

Časlav, gradić u Češkoj bio je domaćin 4. projektnog sastanka Unity in Diversity gdje je sudjelovalo 18 predstavnika osam europskih i turskih institucija gdje su razgovarali o tome što je učinjeno i što je  potrebno učiniti vezano za  projekt "Jezične vještine i interkulturalna pitanja u ugostiteljstvu: jedinstvo u različitosti na tržištu EU".
Sudionici sastanka ocijenili su rezultate projekta koji je sada u drugoj polovici svog razdoblja. Već smo završili tečajeve A2 / B1 i B2 / C1, uključujući module koji predstavljaju kulturu i zemlje projektnih partnera. Ovi tečajevi pilotiraju se već od rujna ove godine tako da povratne informacije od studenata, nastavnika i odraslih polaznika iz industrije mogu nam dati savjete za njihovo poboljšanje. Obradu povratnih upitnika predstavila nam je prof. Ineta Luka sa Sveučilišta Turiba.

Zatim je projektna koordinatorica iz Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik ocijenila rad na A1 tečaju. Iz njezina izvješća vidjeli smo da su sva četiri modula ispunjeni vježbama, videozapisima i igrama prema planu projekta. Ipak, neke se vježbe trebaju doraditi i izmijeniti do prosinca, a svaki projektni partner dobio je detaljne upute o tome što učiniti.

Posljednja točka programa sastanka bila je organizacija multiplikacijskih događaja- sastanci učitelja strukovnog obrazovanja iz zemlje i inozemstva.

Osim toga, dogovoren je termin za završnu konferenciju u Dubrovniku od 4.do 6.lipnja 2018.gdje ćemo završiti dvogodišnju uspješnu suradnju na ovom projektu. Više informacija o samom projektu i njegovoj realizaciji pogledajte na poveznici: https://www.facebook.com/Unity-in-Diversity-project-310124246034898/

 

 [više]

Treći transnacionalni sastanak u Rigi, Latviji

Autor: Administrator , 4. 5. 2017. 18:27

U razdoblju od 27. do 29. travnja 2017. Antun Perušina, Hilarija Lozančić Benić i Iris Ivelja sudjelovali su na sastanku partnera projekta "Unity in diversity" u Rigi, Latviji. Domaćin sastanka bio je Turiba University.
Na sastanku je sudjelovalo 20 projektnih partnera iz 9 europskih zemalja.

Tijekom sastanka razmotreni su daljnji radovi o kreiranju i razvoju interaktivne internetske stranice kako bi se poboljšalo poznavanje engleskog jezika studenata u ugostiteljstvu i hotelijerstvu te analizirani su rezultati zadataka za A2/B1 razinu učenja 16 stranih jezika. Razgovaralo se o provedenim zadacima te je postavljen daljnji smjer rada.
Tijekom radionice napravio se video uradak sa zadacima i nekoliko zadanih epizoda pripremljeno je na engleskom  jeziku koje će partneri dalje sinkronizirati na jezik za koji su odgovorni.
Projektni partneri su također raspravljali o pilotiranju pripremljenih  zadataka, koji će se odvijati u sljedećoj fazi provedbe projekta.

Budući da se projekt odnosi na poboljšanje razvijanje modula engleskog jezika u području ugostiteljstva i hotelijerstva, posljednji dan susreta bio je posvećen obilasku najljepših znamenitosti Latvije. Projektni partneri posjetili su Siguldu i Muzej povijesti Rige i Navigacije.

Nakon planiranja budućih zadaća i daljnjih aktivnosti, projektni partneri su se složili da je sastanak bio vrlo produktivan i da su zadani ciljevi postignuti. Sljedeći sastanak zakazan je u listopadu - studenom 2017. godine u Časlavu u Češkoj. Klikom na više pogledajte slike.

 [više]

Korisne poveznice za projekt

Autor: Hilarija Lozančić Benić, 22. 2. 2017. 16:19

Erasmus+ Key Skills for European Union Hotel Staff

 

 

1. Platforma za učenje 12 europskih jezika za razinu A2/B1 i engleskog jezika B2/C1:

http://esolams.si/elearning/

2. Poveznica za projekt:

http://www.language4hotel.eu/

3. Digitalna aplikacija za recepciju koju možete preuzeti na:

http://2clix.net/frontdesk/

4. Smartphone aplikacija za digitalne mape:

http://www.2clix.eu/

 

 

 [više]

Drugi transnacionalni sastanak u Vilniusu, Litvi

Autor: Hilarija Lozančić Benić, 7. 2. 2017. 10:45

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Od 26. do 28.siječnja 2017. Vilniaus Verslo Kolegija bila je domaćin drugog sastanka UNITY IN DIVERSITY. Cilj projekta bio je raspraviti primjenu gamification elemenata u nastavi stranih jezika pomoću Moodle platforme i stvaranja posebnih on-line zadataka te razgovor o obavljenim poslovima i planiranje daljnjih aktivnosti koje treba provesti do sljedećeg partnerskog  sastanka u travnju u Rigi, u Latviji.
Jolanta Skirgailė, ravnateljica VVC, otvorila je sastanak, pozdravila projektne partnere i poželjela svima vrlo produktivan sastanak. Gost predavač sa Sveučilišta Mykolas Romeris, Marius Kalinauskas, održao je predavanje o prednostima i izazovima on-line igrica i dizajnu tehnike u kontekstu non-gaming u svrhu učenja. Predavač je podijelio svoja iskustva o uporabi gamification u svojim predavanjima. Također je istaknuo da gamification elementi mogu biti sredstvo kojim bi se studenti uključili u aktivnosti učenja te mogu biti poticaj za daljnja istraživanja. Kasnije su nastavnice VVK  Gitana Čechamirienė i dr. Violeta Jadzgevičienė provele radionice na temu virtualnog učenja. Partneri u projektu naučili su stvarati elektronske gamification elemente na Moodle platformi te time čine proces učenja privlačnijim. Nakon radionice, projektni partneri podijelili su svoja iskustva, poglede i primjedbe na prednosti i primjenu tih elemenata.
Projektni partner iz Ekonomske šole iz Murske Sobote, Dejan Petje, pokazao nam je kako prenijeti praktično podatke na Moodle platformu. Svi partneri podijelili svoje mišljenje o integriranim  gamification elementima u zadacima učenja jezika.


Dana 27. siječnja prof. Ineta Luka sa Sveučilišta Turiba u Rigi govorila je o uklopljenom nastavnom planu i njegovim izazovima, također je razgovarala s partnerima o stvaranju slučajeva s mogućim pitanjima interkulturalne komunikacije. Nastavnik s istog sveučilišta Valerija Malavska predstavila je strukturu interkulturalnog modula. Kasnije Face-to-face zadatke za ostale module analizirala je sa Sveučilišta Sapientia dr. Zsuzsa Ajtony. Projektni partneri podijelili ideje o strukturi i sadržaju stvorenih modula za pojedine zemlje. Erna Vöröš (Ekonomska Šola) predstavila je plan i program na 16 jezika. Zajedno s Davidom Sephtonom iz Velike Britanije (Primrose Publishing)  razgovarali su oko  prijevoda, mobilne aplikacije i on-line zadataka. Simona Pellizzari iz Italije (IPSSA Nino Bergese) i Hilarija Lozančić Benić iz Hrvatske (TUSDU)  analizirale su dodatne zadatke za Hotel management module.
U jutarnjim satima 28. siječnja projektni partneri okupili kako bi razgovarali o administrativnim pitanjima koje je  predstavila i objasnila koordinatorica projekta Hilarija Lozančić Benić (TUSDU). Partneri su dogovorili sljedeći sastanak  projekta u Rigi, Latviji, koji je zakazan u trajanju od 26. do 29. travnja 2017.
Nakon završetka projektne aktivnosti, projektni partneri s kolegama iz Vilniausa Verslo Kolegija posjetili su Palaču velikih litavskih knezova gdje su dobili mnogo informacija o povijesti Litve, drugih naroda i njihovim  međusobnim odnosima te uživali u panorami Vilniusa.

 [više]

Završetak Erasmus+ projekta "Mobilnost u održivom razvoju"

Autor: Hilarija Lozančić Benić, 21. 11. 2016. 04:31

Završni sastanak Erasmus+ učenika Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje održan je u petak, 18.11. 2016. povodom završetka radne prakse u Valamar hotelima. Grupa slovenskih učenika pripremila je prezentaciju njihovog jednomjesečnog rada i boravka u Dubrovniku na hrvatskom jeziku te je prikazali svojim mentorima, vodećem osoblju hotela i predstavnicima partnerske škole u hotelu Valamar Lacroma. Na kraju prezentacije, učenici su se u ime njihove škole, ravnatelja i mentorice posebno zahvalili za iznimnu prigodu koju su dobili steći nova iskustva i praksu te na gostoprimstvu partnerske škole domaćina u projektu.  Gospodin Ivan Sabljić, generalni direktor hotela Valamar Lacroma, uručio je potvrde učenicima za radnu praksu, ravnatelj škole, Antun Perušina, potvrde nazočnosti a Hilarija Lozančić Benić, koordinatorica projekta, potvrde tečaja hrvatskog jezika koji je održan u sklopu projekta. Sve uključene organizacije su zaključile da je razmjena učenika ocijenjena vrlo pozitivno i ima vrlo vrijedno iskustvo u daljnjem radu za sve partnerske organizacije te su svi skupa izrazili želju za nastavak suradnje u budućnosti. Više slika o samom događaju pogledajte klikom na više.

 [više]

Posjet slovenskih učenika našoj školi

Autor: Administrator , 27. 10. 2016. 23:13

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U sklopu Erasmus+ programa razmjene učenika, danas su našu školu posjetili učenici Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje. Učenici će boraviti mjesec dana u Dubrovniku gdje odrađuju stručnu praksu u renomiranim dubrovačkim hotelima, stječu iskustva, uče o kulturi i običajima grada Dubrovnika. Kako je naša škola primatelj u sklopu projekta i ovaj put se potrudila na svoj osebujan način pokazati gostoprimstvo, umijeća i vještine. Ponosno možemo reći da je atmosfera bila jedinstvena. Nakon razgleda po školi, projektna koordinatorica predstavila je slovenske učenike i njihovog ravnatelja Iztoka Leskovara te njihov projekt u našem gradu, napomenuvši da TUSDU ima suradnju sa SSTG Celje još od 2012. u sklopu Leonardo da Vinci programa, eCuisine. Gosti su predstavili grad Celje i njegove znamenitosti na hrvatskom jeziku. Prezentaciju je pripremila  Špela Jeger nakon čega je uslijedila prezentacija grada Celja i i okolice na hrvatskom jeziku koju nam je pripremio Nik Kajtna. Više riječi o novom projektu koji je TUSDU dobio  (Unity in Diversity) učenike je upoznala projektna koordinatorica. Predstavljen je rad platforme za učenje stranih jezika u različitim okruženjima, rad programa je, također, nadograđen na aplikaciju za pametne telefone. Učenici su imali kratku prezentaciju o radu 4 aplikacije i pozvani su isprobati je. Na kraju su uživali u ukusnim delicijama koje su naši učenici pripremili s njihovim mentorima, nakon čega su naši učenici razmijenili kontakte te izrazili želju posjetiti Sloveniju i Celje na isti način. Više slika o posjetu našoj školi pogledajte klikom na više.

 [više]

Prvi transnacionalni sastanak u Murskoj Soboti

Autor: Hilarija Lozančić Benić, 24. 10. 2016. 13:21

Početni  projektni sastanak Erasmus + “Language skills and intercultural issues in the hospitality industry: unity in diversity in the EU labour market” (br.projekta: 2016-1-HR01-KA202-022160) održan je u Murskoj Soboti, u Sloveniji, od 13. do 15. listopada 2016. Sastanak je organizirao  projektni partner Ekonomska Šola Murska Sobota. Glavni koordinator projekta, Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik (Hrvatska) i predstavnici svih ostalih partnera u projektu, Sveučilište Turiba (Latvija), Primrose Publishing (UK), IPSSA Nino Bergese (Italija), Universitatea sapientia din Cluj-Napoca (Rumunjska), Vyšší odborná škola, Střední průmyslová škola Obchodní Akademie, Časlav (Češka), Vilniaus verslo kolegija (Litva) i Kütahya Il mili EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ (Turska) su nazočili sastanku.

Cilj projekta je stvaranje interaktivnog  tečaja učenja jezika " Unity in diversity" koji uključuje on-line materijale za učenje koji su dostupni na Moodle platformi, učenje Face-to-face interaktivne materijale koji uključuju studije slučaja, igre, zadatke rješavanja problema, videa, itd. usmjerena na razvoj jezika strukovnih učenika, interkulturalne i digitalne kompetencije, kreativnost, sposobnost rješavanja problema i fleksibilnost. Kompletan tečaj sastojat će se od tri razine: 1) novi interaktivni A1; učenje 16 jezika (CZ, DE, EN, ES, FR, GR, HR, HU, IT, LT, LV, RO, RU, SE, SI, TR) koji sadrži module kao što su "Dobrodošli", "Hotel", "Restoran", "Profesionalne vještine"; 2) A2 / B1 razina jezika proširena na 16 jezika koji sadrže module kao su "Recepcija hotela", "Restoran", "Restoranska kuhinja", "Grad", "Hotel Business Centar" i "Upravljanje uredima", prva dva modula imaju smatphone aplikaciju kao i  modul "Grad" u pratnji 3 interaktivne karte; 3) B2 / C1 razina jezika-Engleski jezik sadrži 6 modula "Hotel Front Office", "Catering usluge", Hotelski menadžment ","Konferencijske i poslovne usluge ","Off-site usluge "i" Upravljanje financijama ", interkulturalnim modulima otkrivaju se kulturne osjetljivosti devet zemalja partnera i devet zemalja modula sadrži glavne turističke informacije potrebne za rad. Tečaj će sadržavati studije slučaja, video, on-line module i  F2F zadatke.

Sastanak je započeo s toplom dobrodošlicom glavne koordinatorice projekta Hilarije Lozančić Benić. Iako se većina projektnih partnera upoznala ranije, kroz sudjelovanje u raznim drugim projektima EU svi partneri su se još jednom predstavili. Nakon toga sudionici su se okrenuli na posao. Prva točka dnevnog reda bila je dati kratak pregled samog projekta, glavnih ishoda i raznih događaja projekta kako bi se osiguralo da su svi članovi projekta imali zajedničko razumijevanje glavnih ciljeva i ciljeva projekta. Preliminarni datumi dogovoreni su za predstojeći sastanak u Litvi u siječnju 2017. godine.

Hilarija Lozančić Benić je opisala upravljanje i koordinaciju  projekta, a sudionici su se složili o različitim predlošcima izvješćivanja, načinu komunikacije i pitanja koja se odnose na održivost projekta. Pitanja vezana za širenje i valorizaciju podataka i rezultata projekta također su se raspravila i finalizirala. U popodnevnim satima odrađena je radionica. Tema je kombinirano učenja i to je vodila dr. Ineta Luka (Latvija).

Drugi dan susreta započeo je s drugom radionicom o studijama slučaja, koji je održala dr. Ineta Luka (Latvija). Obje radionice su bile izuzetno važne jer su nam dale smjernice o tome kako stvoriti materijal za strukovno obrazovanje učenika. Detaljno se raspravljalo o prvim rezultatima projekta koji su morali biti završeni i predstavljeni na sljedećem projektu sastanku u Litvi i uloga i odgovornost različitih partnera su još jednom pojašnjeni.
Treći dan započeo je s prezentacijom Moodle e-learning platforme i nekim tehnološkim pitanjima.
Na dnevnom redu je uključeno i kratko razgledavanje grada Murske Sobote i posjet tradicionalnom sajmu, koji se održava 15. listopada svake godine. Na sajmu proizvoda lokalni obrtnici su nudili hranu, drveno posuđe i odjeću.

 

 [više]

Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik ponovno u projektu Erasmus+

Autor: Hilarija Lozančić Benić, 11. 9. 2016. 22:30

Našoj školi odobren je projekt u vrijednosti od 281.052 eura. Projekt za strukovno obrazovanje i osposobljavanje  prijavljen je  natječaju ERASMUS+  i jedan je od tri najbolje ocijenjena i odobrena projekta u Republici Hrvatskoj.

Škola već ima dvogodišnje iskustvo u vođenju Erasmus+ projekta u području obrazovanja odraslih, pri čemu je ovaj drugi projekt  nastavak projekta Erasmus + kojeg je konzorcij provodio u razdoblju od 2014. do 2016. „Key Skills for European Union Hotel Staff". Namjera postojećeg dvogodišnjeg projekta   „ Language skills and intercultural issues in the hospitality industry: unity in diversity in the EU labour market“  je prvenstveno usmjerena na potrebe obrazovnih institucija osobito strukovnog sektora u razvoju jezika učenika i interkulturalnih kompetencija, a također i na osoblje u hotelijerstvu i ugostiteljstvu u rješavanju njihovih neposrednih potreba za poboljšanim jezičnim kompetencijama.

Konzorcij priprema  materijale za učenje na 16 jezika (EN, GE, FR, ES, RU, IT, HR, SI, LV, RO, HU, GR, LT, SE, CZ, TR) za A1 razinu a  razina  A2/ B1 dostupna je u obliku učenja putem platforme (Moodle), te će biti pogodna za korištenje online učenja ili kombiniranog učenja kao i kreiranih modula koji će sadržavati online zadatke (čitanje, slušanje, interakciju, video, gramatiku, itd ) i kreativne zadatke za face-to-face  fazu. Osim toga mobilna aplikacija razrađena tijekom prethodnog projekta bit će dopunjena s identičnim materijalima u LT, CZ, SE, TR. Učenje jezika na razini B2 / C1 osmišljeno je na temelju prethodne analize potreba i povratnih informacija primljenih tijekom provedbe projekta u razdoblju od 2014.do 2016. Treba napomenuti da je ovo vrlo atraktivan pristup učenju jezika usmjeren na strukovno obrazovanje učenika u turizmu i ugostiteljstvu. Ova inovacija odnosi se na Erasmus + program, prioritete u višejezičnosti (promicanje učenja jezika i različitosti), razvoja pedagoške materijala koji se mogu koristiti za računalno potpomognuto učenje jezika. Postojeći projekt će  primjenjivati posebno dizajniranu ICT  metodologiju, a to će omogućiti OER dostup svima koji žele poboljšati svoje jezične kompetencije, što je iznimno pogodno za potrebe cjeloživotnog učenja, uključujući i udaljena i slabo razvijena  područja u zemljama projekta i izvan nje. Više informacija o provedbi projekta potražite na www.languages4all.eu

 [više]

Peti sastanak projekta KeySkills4EUHotelStaff u Murskoj Soboti

Autor: Administrator , 3. 7. 2016. 08:44

Od 15. do 17. lipnja 2016. godine na Ekonomskom fakultetu u Murskoj Soboti održan je peti sastanak u okviru Erasmus + projekta.

Prvi dan sastanka projekta bio je posvećen završetku projekta u sklopu kojeg je organizirana završna konferencija na kojoj su predstavljeni rezultati i prozvodi projekta. Druga dva dana bila su posvećena aktivnostima koje smo proveli do završetka projekta, koji će se, naime, završiti u kolovozu. Projektna koordinatorica, Hilarija Lozančić Benić je informirala sve projektne partnere o potrebnoj financijskoj i drugoj dokumentaciji koju je nužno  dostaviti  za završetak projekta. Ineta Luka, (Latvija) detaljno je iznijela postupke pipreme  analize pilotiranja projekta  te kako napisati izvješće, pri čemu svaka partnerska zemlja piše svoje izvješće, nakon čega slijedi zajedničko izvješće za koje je odgovoran projektni tim TUSDUa. Također smo razgovarali o pripremi izvješća o događanjima koje planiramo provesti nakon završetka projekta, s ciljem nastavljanja širenja projekta. Osim toga, pripremljen je plan održivosti za projekt koji će osigurati da projekt nakon završetka ne bude zaboravljen.  Također smo razgovarali o nedavnim nužnim ispravkama koje su potrebne za Moodle e-platformu, na primjer, u obliku pravopisnih pogrešaka, veliko / malo slovo  i slično.

 [više]

Četvrti projektni sastanak u Genovi, 21.-22.4.2016.

Autor: Administrator , 12. 5. 2016. 01:54

Četvrti projektni sastanak za Erasmus + projekt KeySkills4EUHotelStaff, br.2014-1-HR01-KA204-007224 održan je u Genovi. Partner projekta IPSSA Nino Bergese (Italija) organizirao je ovaj sastanak, a predstavnici drugih partnera u projektu sudjelovali su na sastanku-Turistička i ugostiteljska škola (Dubrovnik), Primrose Publishing (UK), Ekonomska Šola Murska Sobota (Slovenija), Sveučilište Turiba (Latvija) i Universitatea sapientia din Cluj-Napoca (Rumunjska).

Sastanak je održan u konferencijskoj dvorani hotela Astoria. Nakon pozdravnog govora koordinatorice projekta Hilarije Lozančić Benić (Hrvatska) projektni partneri raspravljali su o  potrebnim dokumentima  za nacionalnu reviziju i financijska pitanja. Popodnevna radna sjednica  bila je posvećena raspravi o aktivnostima širenju informacija o projektu, eksploataciji i održivosti razvijenih projektnih materijala. Rasprava je bila usredotočena na to kako DVD mora biti finaliziran te da se koristi na najbolji mogući način kod stvaranja eLearning platforme, kako bi se postigli zaista impresivni rezultati za studente, kada rade s DVD-om, za obavljanje zadataka na isti način kao i izravno s eLearning platformom. Nakon toga, partneri su raspravljali o predstojećim Multiplier događajima i navečer, sudionici projekta posjetili su  IPSSA Nino Bergese. To je strukovna škola u kojoj je moguće steći stručno obrazovanje u području ugostiteljstva i hotelijerstva. Nakon vođenog obilaska srednje strukovne škole Nino Bergese projektni partneri su imali mogućnost kušati ukusna talijanska jela u restoranu škole.

Drugi dan sastanka proveden je u raspravi o predstojećim potrebnim koracima  na poboljšanju platforme za učenje. Dogovoren je  preliminarni datum za završni sastanak partnera u Sloveniji u lipnju 2016. gdje će se održati završna konferencija vezana za rezultate provedbe dvogodišnjeg Erasmus+ projekta. U večernjim satima, organiziran je vođeni razgled povijesne jezgre Genove  pri čemu su učenici srednje strukovne škole IPSSA Nino Bergese pokazali svoje stečene vještine kako predstaviti svoj grad u najboljem marketinškom svjetlu.

 [više]

Networking Vocational Education and Business: A Contact Making Seminar for Erasmus+"

Autor: Administrator , 19. 10. 2015. 15:52

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na poziv Agencije za mobilnost i programe Europske unije te Vodiča Nacionalne agencije za provedbu  programa Erasmus+ Agencija za mobilnost i i programe EU donijela je odluku o odabiru sudionika za sudjelovanje na kontaktnom seminaru „Networking Vocational Education and Business: A Contact Making Seminar for Erasmus+" koji  se održao u Dubrovniku u razdoblju od 13. do 15. listopada 2015. godine.  Sve prijave koje su zadovoljile kriterije formalne prihvatljivosti ocijenjene su prema kriterijima za procjenu kvalitete . U skladu s rang-listom prijava koja je izrađena na temelju provjere kriterija formalne prihvatljivosti prijava i zbroja ostvarenih bodova u postupku vrednovanja kvalitete, članovi Ocjenjivačkog odbora, imenovani Odlukom ravnateljice Agencije u skladu s Vodičem za Nacionalne agencije za provedbu programa Erasmus+  i Pravilniku o radu ocjenjivačkog odbora za izradu prijedloga o sudjelovanju predstavnika Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik odlučeno je da će na kontakt seminaru sudjelovati Hilarija Lozančić Benić. 

Ovaj seminar pruža mogućnost upoznati nove partnere za sljedeće nove projekte u sklopu Erasmus+ programa osobito u KA1 i KA2 aktivnostima u kojima naša škola može znatno doprinijeti u razvoju istih. Poboljšati i prošiti znanje u provedbi projektnih zadataka,  pisanju prijavnih obrazaca i dobiti mogućnost primjene primjera dobre prakse. Također, izvrsna je prilika u kojoj se na praktično odrađenim radionicama mogu dobiti odgovori koji su uvijek aktualni za određene aktivnosti i potiču na stvaranje novih ideja koje bi bila podloga za pisanje prijavnog obrasca a samim time bi se podigla razina promocije  Turističke i ugostiteljske škole koja je vrlo atraktivna za ovo zemljopisno područje. Potrebno je pratiti trendove koji su primjenjivi u turizmu danas i time podići i otvoriti mjesto za rad kako stručnom osoblju tako i obučavati učenike koji će biti dobar primjer koliko je ulaganje u njih, u stvari, najbolja investicija u budućnosti svih nas. U sklopu Erasmus+KA1 mobilnost planiramo izvršiti razmjenu učenika i nastavnika te na taj način povećati i razviti svijest o različitim kulturama, usavršavanju određenih jezika onih partnera s kojima bude razmjena ostvarena, povećati nivo tolerancije prema različitosti, steći nove radne navike koje su potrebne mladim ljudima a istovremeno razmijeniti primjere dobre prakse s osobljem koje ih podučava jer je naglasak na cjeloživotnom učenju istaknula je Hilarija Lozančić Benić kao osnovni motiv sudjelovanja na ovom seminaru koji je u trodnevnom radu donio brojna poznanstva s potencijalnim partnerima iz EU u budućim projektima. U pauzi između radnih sastanaka sudionici su imali prigodu upoznati se kulturnim i povijesnim detaljima našeg Grada.

 [više]

Ulazak u drugu godinu realizacije projekta-Treći transnacionalni sastanak u Latviji

Autor: Administrator , 19. 10. 2015. 12:13

U sklopu projekta KeySkills4EUHotelStaff održan je treći transnacionalni sastanak u Latviji, na Sveučilištu Turiba u Rigi. Na trodnevnom radnom sastanku analizirani su postignuti rezultati u proteklih pet mjeseci, od prethodnog sastanka održanog u Rumunjskoj u travnju 2015.

Prethodni period  imao je naglasak na diseminiranju i pilotiranju projekta, mobilne aplikacije, FrontDesk programa te eLearning platforme. Više informacija možete pogledati na poveznici:  http://esolams.si/elearning/

Budući da je razdoblje od svibnja do kraja kolovoza bilo planirano za pilotiranje projekta kod svih partnera, treba posebno istaknuti da u tom vrlo zauzetom dijelu godine dosta  pilotiranja je odrađeno a  naš talijanski partner IPSSA Nino Bergesse,  iz Genove radio je na završnom izvješću koje se može pogledati s više detalja na poveznici: http://language4hotel.eu/index.php/public-documents a predstavlja spoj svih izvješća partnerskih zemalja.

Drugog dana projektnog sastanka održana je konferencija na Sveučilištu Turiba,  na kojoj je u sklopu dva panela predstavljen projekt (Hilarija Lozančić Benić, Hrvatska), izvještaj analize potreba (dr.Ineta Luka, Latvija), predstavljen je rad FrontDesk programa te rad platforme za učenje (Erna Vöröš, Slovenija) i na kraju konferencije predstavljeni su rezultati pilotiranja projekta (David Sephton, UK). U pauzi između radnih sastanaka sudionici partnerskih zemalja imali su prigodu upoznati se s radom Sveučilišta te kulturnom i povijesnom baštinom grada Rige i Latvije. Četvrti transnacionalni sastanak planiran je za drugu polovicu travnja 2016. u Italiji.

 [više]

Realizacija projekta-drugi transnacionalni sastanak u Rumunjskoj.

Autor: Administrator , 19. 5. 2015. 08:38

U sklopu projekta "Key Skills 4European Union Hotel Staff" održan je drugi transnacionalni sastanak u Rumunjskoj na Sveučilištu  EMTE Sapientia, Csíkszereda, Miercurea Ciuc. Na trodnevnom radnom sastanku analizirani su postignuti rezultati u proteklih šest mjeseci koliko i sam projekt već traje. GALERIJA

Istaknuto je da su svi partneri bili aktivno uključeni u ostvarivanje rezultata i da je Konzorcij  napravio i više nego je planirano na početku projekta.  Sastavljen je izvještaj analize potreba za svaku zemlju pojedinačno vezano za broj dolazaka inozemnih i domaćih turista, broj i oblik smještajnih jedinica koje se koriste tijekom boravka u zemlji partnera u projektu te broj i popis škola i ustanova  koje se bave školovanjem ljudi za rad u turizmu i ugostiteljstvu. Svi izvještaji partnerskih zemalja su spojeni u jedan opći izvještaj koji je dostupan i na internetskoj stranici projekta. Slovenski partneri su demonstrirali rad platforme koja će aktivno poslužiti za učenje i rad na recepciji i u restoranu hotela s naglaskom funkcionalnu upotrebu 12 europskih jezika. U sklopu restorana bit će uključeno i po  50 nacionalnih jela (ponajviše je riječ o kratkoj informaciji jela te njegovim sastojcima).

Treba istaknuti da je u prethodnom periodu tih 50 nacionalnih jela svih 6 partnerskih zemalja prevedeno na 12 europskih jezika. Za rad i učenje formiran je nastavni plan i program  na temelju potreba čije anketiranje nastavnika i hotelskih menadžera je provedeno u svim partnerskim zemljama i kao shodno tomu nastavni plan i program je preveden na 12 europskih jezika i također dostupan na internetskoj stranici projekta.

 [više]

KeySkills4EUHotelStaff

Autor: Administrator , 11. 11. 2014. 15:24

Realizacija projekta-održan prvi sastanak partnera projekta KeySkills4EUHotelStaff
U poslovnoj dvorani hotela Valamar Lacroma održan je 3.-4.11. 2014. početni sastanak partnera projekta Key Skils for European Union Hotel 
Staff u sklopu programa Erasmus+
Partneri iz UK, Latvije, Italije, Rumunjske i Slovenije na čelu s našom školom kao projekt koordinatorom obradili su potrebne analize vezane za potrebe i očekivanja ciljnih skupina koje su predstavile sve zemlje. To je uključivalo analizu vještine zapošljavanja potrebnu za turistički i ugostiteljski sektor,analizu kurikuluma institucija koje su u partnerstvu te analizu razine znanja jezika i njihove potrebe.  
Potrebne analize su uključivale sljedeće dijelove: 
1. službeno državno izvješće stranih i domaćih turista u pojedinoj zemlji;
2. smještajni sektor države po tipu i broju različitih smještajnih jedinica;
3. uslužni sektor;  
4. broj obrazovnih institucija koje obrazuju učenike na području turizma i ugostiteljstva.
Osim radnog dijela  sudionici su u pauzi za ručak imali prigodu uz organiziranu pratnju učenika naše škole razgledati jezgru Grada i upoznati se s detaljima prošlosti koje Grad vjerno čuva godinama. Dogovoren je sljedeći sastanak u Rumunjskoj, zemlji naših partnera koji će nas ne samoupoznati sa svojom velikom poviješću nego će na konferenciji za turizam biti promoviran naš projekt koji će do tada ostvariti većinu zajedničkih  postavljenih ciljeva a između ostalog je i izrada web stranice  i mobilne aplikacije koje će pomoći hotelskom osoblju lakšu komunikaciju na 12 stranih jezika.
 [više]

Projekt - Key Skills for European Union Hotel Staff

Autor: Administrator , 10. 10. 2014. 15:30

Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik prijavila je Projekt suradnje za inovacije i razmjenu dobre prakse u području strateškog partnerstva za obrazovanje odraslih, Key Skills for European Union Hotel Staff, na natječaj Erasmus+, za ključnu aktivnost 2 u području obrazovanja odraslih.

Agencija za mobilnost i programe EU ocijenila je Projekt kao najbolji od svih prijavljenih i odobrila financijsku potporu od 202.023,00 EUR.

Važno je istaknuti da je ovo jedan od ukupno dva odobrena projekta na ovom natječaju u Republici Hrvatskoj, a jedini iz naše županije.

Ovo je još jedan izuzetan uspjeh Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik koja je dobila ulogu koordinatora projekta čime će proširiti međunarodne aktivnosti i steći nova iskustva  radeći s  partnerima iz UK, Latvije, Italije, Slovenije i Rumunjske.  Važno je naglasiti da je projekt osmišljen i napisan u suradnji s Primrose Publishing UK, privatnom tvrtkom koja se bavi razvijanjem i promoviranjem materijala za podučavanje i učenje stranih jezika. Osim upravljanja projektom  aktivno ćemo sudjelovati u svim mobilnostima i projektnim aktivnostima kroz koje ćemo promovirati Grad, Županiju i Republiku Hrvatsku  na međunarodnoj razini.

 [više]

www.language4hotel.eu

Autor: Administrator , 22. 12. 2014. 12:09

Projekt br .: 2014-1-HR01-KA2014-007224

Trajanje projekta: 1. rujna 2014. - 31. kolovoza 2016.

Koordinator projekta: Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik (Hrvatska)

Projektni partneri: Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik (Hrvatska), Primrose Publishing (UK), Turiba University (Latvija), Ekonomska Šola Murska Sobota (Slovenija), IPSSA Nino Bergese (Italija), Universitatea Sapientia din Cluj-Napoca (Rumunjska).

Cilj projekta: Projekt je usmjeren na stvaranje i oblikovanje materijala koji će osigurati osoblju hotela, pripravnicima i studentima vrlo opsežan niz pitanja i odgovora na 12 jezika - na recepciji hotela, u hotelskim restoranima, kafićima i barovima kao i u ostalim dijelovima hotela. Na širem planu sve će to biti jednako vrijedno svima koji rade u području turizma i koji se bave stranim posjetiteljima. Projekt će također osigurati hotelskom menadžmentu ideje i materijale na 12 jezika (EN, IT, HR, LV, Sl, RO, HU, GE, FR, RU, ES, GR) kako bi im se omogućilo da se daju informacije grupama gostiju, pri čemu će se stvoriti prezentacije, promicati hoteli, te pomoći pri zapošljavanju, jačat će međunarodnu suradnju i upravljanje hotelima te učiniti hotelsko osoblje učinkovitijim. Projekt će također pružiti bogatstvo vrijednih uvida u kulturne razlike između različitih europskih zemalja i glavnih zemalja izvan Europe, iz kojih posjetitelji dolaze s detaljnim uputama o tome što treba učiniti i reći, a što treba izbjeći uraditi i reći u različitim zemljama i kontekstima kad govorimo sa strancima. Prvi dio projekta usredotočit će se na projektiranje materijala za podučavanje / učenje za stručno učenje jezika u ugostiteljstvu (A2 / B1 razina) na 12 različitih jezika. Drugi dio projekta usredotočit će se na projektiranje 6 detaljnih  modula za učenje engleskog jezika (B2 / C1 razina) vezanih za rad u turizmu i ugostiteljstvu.

Web stranica:  www.language4hotel.eu

This project has been funded with support from the European Commission. This publication [communication] reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.

 

 [više]

 Popis udžbenika

Popis udžbenika  za školsku godinu 2019./2020. nalazi se na poveznici UDŽBENICI

IZMJENE U RASPOREDU
Natječaji za radna mjesta
OBILJEŽAVANJE
Kalendar
« Kolovoz 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Vijeće učenika

U nastavku je zapisnik Vijeća učenika održanog 14. rujna 2015. godine...

GASTRO 2015
Za razrednike
OBRASCI

 

www.postani-student.hr
www.ncvvo.hr
www.asoo.hr
www.azoo.hr
www.mzos.hr
www.tzdubrovnik.hr
www.visitdubrovnik.hr
www.bestindubrovnik.com
www.mvp.hr
www.dhmz.htnet.hr
www.zuts.hr
www.htz.hr
 
www.mint.hr
 
 

 

CMS za škole logo
Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik / Župska 2, HR-20000 Dubrovnik / ss-turisticka-ugostiteljska-du.skole.hr / ravnatelj@skole.hr
preskoči na navigaciju