preskoči na sadržaj

Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik

 > O školi  > Projekti
Vijesti

Dani otvorenih vrata EU projekata

Autor: Administrator , 19. 11. 2021. 08:00

Obavještavamo vas da Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije uz podršku Europske komisije i ove godine organizira „Dane otvorenih vrata EU projekata“ koji će se održati u razdoblju od 20. do 30. studenoga 2021. godine.

Cilj održavanja „Dana otvorenih vrata EU projekata“ je najširoj javnosti predstaviti projekte koji su dali doprinos razvoju lokalnih zajednica u područjima kao što su energetika, istraživanje i razvoj, kultura, obrazovanje, poduzetništvo, promet, zaštita okoliša, ruralni razvoj, socijalna uključenost, turizam, zdravlje i mnoga druga.

Naša Škola će 30.studenog 2021.sudjelovati u „Danima otvorenih vrata EU projekata“ te ćemo svojim primjerom poslužiti kao motivacija i inspiracija svim budućim korisnicima koji svoje ideje žele financirati sredstvima iz fondova Europske unije.  Škola će svojim učenicima i nastavnicima u sklopu ove aktivnosti i ovim putem približiti projekt koji se provodi pod nazivom Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti u sektoru  turizma i ugostiteljstva  UP.03.3.1.05.0004 

 [više]

Treća LTT aktivnost u Portugalu u sklopu Eramus+projekta School of change

Autor: Administrator , 1. 3. 2022. 12:44

Naši učenici su otputovali u Portugal na treću mobilnost u sklopu projekta School of change u pratnji nastavnica Ines Obradović i Petre Radulović!  
Tema mobilnosti je izrada akcijskog plana škole za smanjenje otpada.  
Sudionici će putem digitalnih i web alata naučiti kako organizirati i planirati akcije koje mogu učinkovito dovesti do postizanja mjerljivih ciljeva i učinaka.

Posjetili su gradsku vijećnicu, te se sastali  s gradonačelnikom  Condeixa Nuno Moita da Costa.

Nakon predavanja o uspješnim projektima očuvanja bioraznolikosti u lokalnoj zajednici,i učenici su predstavili zajednički projekt Nacionalnog parka "Mljet" i udruge Sunce "Monitoring morske cvjetnice Posidonia oceanica na području Nacionalnog parka Mljet". 

Nakon prezentacije uspješnih projekata - SeaClear i MARLESS, učenici su posjetili školu domaćina. 
Imali su čast slušati predavanje o bioraznolikosti i životu profesora Jorgea Paive, poznatog i kao portugalski David Attenborough.
Diplomirao je biologiju i doktorirao prirodne resurse i okoliš, a za znanstvenu djelatnost i obranu okoliša dobio je više nagrada. 
Također su posjetili i poznati muzej PO.RO.S - Museu Portugal Romano em Sicó koji omogućuje posjetiteljima da dožive i komuniciraju s virtualnim okruženjima iz rimskog doba. 

Imali su prigodu sujelovati u razgledavanju speleološkog doma GPS Sicó - Redinha gdje su se upoznali sa špiljskim sustavom i ekološkim problemima s kojima se susreću.  
Dan su završili posjetom tvrtke Floeme koja se bavi proizvodnjom vanjskog namještaja, znakova i ostale opreme koja je u potpunosti napravljena od reciklirane plastike.

Također, posjetili su ostatke rimskog grada Conímbriga i pripadajući muzej Conímbriga - Ruínas e Museu Monográfico.
Na prekrasnoj lokaciji rimskog vrta održana je ceremonija dodjele certifikata, a popodne je rezervirano za razgledavanje grada Coimbre u kojem se nalazi jedno od najstarijih sveučilišta u Europi. 

 [više]

Završni sastanak Erasmus+projekta Zero Waste Power in HoReCa u Zagrebu

Autor: Administrator , 17. 2. 2022. 12:11

Hvala svima na trudu i sudjelovanju u ovom projektu! 😊
Međutim, ovo nije kraj Zero Wasteu! Tijekom našeg završnog projektnog sastanka dogovorili smo daljnje aktivnosti kako bi se standardi Zero Wastea još više implementirali, posebno u hotelskom, restoranskom i caffe poslovanju (HoReCa segment).
Naš cilj je dalje:
✅ smanjiti količinu otpada,
✅ potiču recikliranje i
✅podići svijest o važnosti očuvanja našeg okoliša
Da biste saznali više o nama i našim naporima, posjetite: https://www.zerowastepower.eu

 

 [više]

Druga LTT aktivnost u Istanbulu u sklopu Erasmus+ projekta School of change Vijest ima dokument u privitku

Autor: Administrator , 18. 1. 2022. 11:48

Učenici TUŠ DU otputovali su u Istanbul, u pratnji nastavnika kuharstva Mija Marušića i voditeljice projekta Hilarije Lozančić Benić, na drugu mobilnost u sklopu projekta School of change.
Naglasak je stavljen na povećanje svijesti o pitanjima okoliša i ciljevima održivog razvoja, na poboljšanje poduzetničkih vještina sudionika poput kritičkog razmišljanja, planiranja dugoročnih i kratkoročnih aktivnosti te poboljšanje voditeljskih vještina. Tijekom mobilnosti radilo se podizanju svijesti recikliranja,. Posjetili smo centar za reciklažu baterija Exitcom u Gebzeu i zahvaljujući pomoći i podršci službenika oko procesa recikliranja, informirali smo se o ovoj vrsti reciklaže i razgradnje.

 [više]

TUSDU4YOU

Autor: Administrator , 5. 1. 2022. 13:07

Uspješno smo priveli kraju projekt TUSDU4YOU čiji je cilj virtualnim šetnjama na hrvatskom i engleskom jeziku osobama s manjim mogućnostima, kao i osobama s invaliditetom, omogućiti pristup teško dostupnim prostorima na području grada Dubrovnika! ♿
Pogledajte video i uživajte u virtualnoj šetnji zidinama.  Projekt financiran sredstvima Ministarstva turizma i sporta
 [više]

Newsletter za provedenu LTT aktivnost u Granadi Vijest ima dokument u privitku

Autor: Administrator , 16. 12. 2021. 11:46

U skladu s projektnim aktivnostima, završena je aktivnost učenja, podučavanja i obuke nastavnika i učenika iz Zagreba, Celja i naše Škole u Granadi gdje je naša Škola sudjelovala u virtualnoj mobilnosti. U skladu s tim naš odgovorni partner je izdao Newsletter br.6 u sažetku. Više se može pogledati u pdf privitku.

 

 [više]

"Dani otvorenih vrata EU projekata“

Autor: Administrator , 30. 11. 2021. 18:04

U sklopu aktivnosti "Dani otvorenih vrata EU projekata“ TUŠ DU je svojim nastavnicima i učenicima organizirala predavanje o projektu Uspostava RCK DU. 👏
Zahvaljujemo se psihologici TUŠ DU Maris Kutanjac i koordinatorici projektnih aktivnosti Lori Bušković na izvrsnoj prezentaciji, a naši učenici su vjerno slušali i pokazali veliki interes za sam projekt!
Galeriju slika pogledajte na Facebook stranici škole.
 [više]

Četvrta LTT aktivnosti u sklopu Zero Waste Power in HoReCa u Celju

Autor: Administrator , 22. 11. 2021. 16:00

Nakon posjeta Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje, gdje su učenici i suradnici u projektu priredili dobrodošlicu partnerima TUŠ DU i Centar za odgoj i obrazovanje "Slava Raškaj" Zagreb organiziran je obilazak grada gdje su naše učenice uživale u ljepotama grada, razgledavanju najvažnijih spomenika i ustanova u gradu!

 [više]

Newsletter za provedenu LTT aktivnost u Rimu Vijest ima dokument u privitku

Autor: Administrator , 22. 10. 2021. 10:12

U skladu s projektnim aktivnostima, završena je aktivnost učenja, podučavanja i obuke nastavnika i učenika iz Zagreba, Celja i naše Škole. U skladu s tim naš talijanski partner je izdao Newsletter u sažetku. Više se može pogledati u pdf privitku.

 [više]

TUSDU sudjelovala u virtualnoj mobilnosti u sklopu treće LLT aktivnosti Zero Waste Power in HoReCa u Granadi

Autor: Administrator , 2. 10. 2021. 16:12

Učenici naše škole sudjelovali su u virtualnoj mobilnosti koja se inače odvijala  fizički Granadi u Španjolskoj od 27 rujna do 1 listopda 2021. Posjetili su restorane i proveli anketiranje aktualnih pitanja koja se odnose na module i stekli dodatne uvide u način Zero waste poslovanja navedenih restorana, svatko u svojoj mogućnosti kako okolnosti dozvoljavaju.

 [više]

Druga LTT aktivnost u Rimu u sklopu projekta Zero Waste Power in HoReCa

Autor: Administrator , 19. 9. 2021. 16:39

Naše učenice 4. razreda otputovale su jutros u Rim u pratnji nastavnice Nikoline Vlašić na mobilnost u sklopu projekta Zero Waste Power in HoReCa gdje će proučavati talijanski zakon vezano za biološki uzgojenu hranu i kako pravilno postupati s otpadom.
Zajedno sa slovenskim učenicima će imati priliku puno toga naučiti kako bi doprinijeli nastavku provedbe projekta. Više slika možete pogledati u na Facebook stranici škole i barem pokušati doživjeti kako im je lijepo i poučno bilo.
 [više]

Završni sastanak Erasmus+ projekta "Culture and language for all"

Autor: Administrator , 30. 7. 2021. 21:47

Sudionici Erasmus+ projekta „Culture knowledge and language competences as a means to develop the 21st century skills“ sastali su se u Časlavu u Češkoj od 26.do 28.srpnja 2021.
Nakon trogodišnjeg rada koji je produljen zbog pandemije, konzorcij partnerskih zemalja, Latvije, Slovenije, Rumunjske, Češke i Poljske došao je do kraja svoje dugogodišnje suradnje kako u ovom tako i u prijašnjim projektima. Na sastancima koji su se održavali tri dana detaljno su analizirani osnovni ciljevi zadani na početku projekta:
- tečaj europske kulturne baštine i razvoja vještina,
- višejezični mješoviti tečaj učenja jezika za odrasle polaznike,
- razvijanje vještina odraslih učenika 21. stoljeća.
Tečaj je stvoren na temelju bogate europske kulturne baštine te su polaznici proširili svoje kulturno znanje i razvili jezične i interkulturalne kompetencije.
Nadamo se da će projekt naći primjenu u širokoj budućnosti
 [više]

Newsletter za provedenu LTT aktivnost u Dubrovniku Vijest ima dokument u privitku

Autor: Administrator , 1. 7. 2021. 19:21

U skladu s projektnim aktivnostima, završena je aktivnost učenja, podučavanja i obuke nastavnika i učenika iz Zagreba, Celja i naše Škole. U skladu s tim naš talijanski partner je izdao Newsletter u sažetku. Više se može pogledati u pdf privitku.

 [više]

Mobilnost učenika iz Celja u Dubrovniku

Autor: Administrator , 30. 6. 2021. 11:24

Učenici iz Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje boravili su u Dubrovniku četiri tjedna i odradili stručnu praksu u Sunset resort beach restoranu, Bistrou 49, konobi BoGo i hotelu Lapad. Djelić atmosfere i oduševljenja možete pogledati na njihovoj službenoj Facebook stranici a pri tomu su se upoznali s ljepotama našega  Grada. Vidimo da su uživali i radili, da nije tako ova suradnja ne bi trajala već godinama. wink

 

 [više]

Drugi transnacionalni sastanak održan u Dubrovniku za projekt Zero Waste Power in HoReCa

Autor: Administrator , 25. 6. 2021. 19:31

Napokon, krećemo uživo! Započeo je sastanak Zero Waste Power u Dubrovniku.

Nakon brojnih online sastanaka, dio projektnog konzorcija ponovno doživljava velike blagodati zajedničkog rada u fizičkom prostoru. Vrlo smo optimistični i ambiciozni pokrivati ​​sve teme s dnevnog reda, dijeliti misli i provoditi ideje u djelo. I naravno, da se uskoro ponovo sretnemo sa svom snagom konzorcija uživo!

 [više]

Završena prva mobilnost u sklopu LLT Zero Waste power in HoReCa

Autor: Administrator , 11. 6. 2021. 15:07

Danas je u sklopu Erasmus+ projekta "Zero waste power in HoReCa" održana dodjela certifikata svim sudionicima prve LTT aktivnosti. 🥳
Prva mobilnost je završila, a mi se veselimo budućim aktivnostima i nadolazećim mobilnostima u sklopu ovog Erasmus+ projekta.
Više fotografija pogledajte na našoj Facebook stranici.
 [više]

Zero waste power in HoReCa- prva LTT aktivnost učenika u Dubrovniku

Autor: Administrator , 4. 6. 2021. 12:16

U sklopu projekta “Zero waste power in HoReCa” od 7. do 11. lipnja će se održati prva mobilnost učenika iz Zagreba i Celja koji će zajedno s našim učenicima sudjelovati u aktivnosti učenja, obuke i vježbe na ovom Erasmus+ projektu.
 
 
 
 
Aktivnost se sastoji od provođenja anketa u hotelima i restoranima o:
- organizaciji kuhinje u HoReCa-i
- planiranju menija održive prehrane
- smanjenju otpada i recikliranju
- ambalaži
- energiji
- smanjenju kemijskog i drugog onečišćenja u HoReCa sektoru
 [više]

Održano Multiplikacijsko događanje

Autor: Administrator , 2. 6. 2021. 18:06

U srijedu, 2.6.2021. u sklopu Erasmus + projekta „Cultural knowledge and language competences as a means to develop the 21st century skills” u prostorijama Studentskog doma Dubrovnik održana konferencija na kojoj je prikazan rad trogodišnje suradnje partnera iz Latvije, Slovenije, Rumunjske, Češke i Poljske.
Konferenciji su nazočili ravnatelji gradskih srednjih škola, predstavnici DNŽ, HZZ, FA Linđo, Red history museum, udruge DEŠA, Studentskog centra, predstavnici umirovljenika, PU Dubrovnik, predstavnik UR instituta, CKM Dubrovnik, dubrovačkih vrtića, Udruge studenata i mladih Dubrovnik te Erasmus Student Network Dubrovnik sve skupa 39 sudionika vrlo važnih za implementaciju projekta.
Hvala svima na dolasku te što podržavate projekte poput ovog!
 [više]

Multiplikacijsko događanje „Cultural knowledge and language competences as a means to develop the 21st century skills”

Autor: Administrator , 26. 5. 2021. 05:58

U srijedu, 2.6.2021.s početkom u 9.00 sati u prostorijama  Studentskog doma Dubrovnik, projektni nositelj  Erasmus + projekta„Cultural knowledge and language competences as a means to develop the 21st century skills” organizira multiplikacijsko događanje na kojem  će biti prikazan  rad trogodišnje suradnje partnera iz Latvije, Slovenije, Rumunjske,Češke i  Poljske. Cilj nam je predstaviti materijal i ukazati na mogućnosti koje platforma nudi osobito jer se odnosi na učenje stranih jezika temeljeno na sadržaju nematerijalne kulturne baštine spomenutih partnerskih zemalja uključujući i našu.

Ovo je izvrsna prigoda pokazati još jedan rezultat rada naše Škole  u sklopu Erasmus+ projekta  kako inovativno učiti o nematerijalnoj kulturnoj baštini i obogatiti znanje  jezika (EN, HR, FR, LV, SI, DE,  RO, HU,CZ i PL).

 [više]

Završna ceremonija: H.E.A.L.THY. D.I.E.T. - teacHing and Empowering AbiLiTY of stuDents In prEparing plaTes

Autor: Administrator , 20. 5. 2021. 18:47

Francuska avantura naših učenika s nastavnikom Ivom Žeravicom se završava! ⁣
Osim što su naučili pripremati hranu bez glutena i laktoze, slobodno vrijeme su koristili za razgledavanje i zabavu. Ima li što ljepše?⁣
Nakon sinoćnje ceremonije dodjele certifikata sretni i zadovoljni idu na let, a mi jedva čekamo da nam sve ispričaju i demonstriraju usvojena znanja! ⁣
Bravo momci!!!
 [više]

Erasmus + projekt „Stručno znanje – siguran korak u budućnost“

Autor: Administrator , 19. 5. 2021. 08:40

Sudjelujemo u raznim projektima na koje smo iznimno ponosni, a jedan od njih je svakako Erasmus + projekt „Stručno znanje – siguran korak u budućnost“ unutar kojeg je u ožujku 2020. tim iz SSŠ “Dr Radivoj Uvalić” (Bačka Palanka) s ravnateljem Tomislavom Đuretićem boravio u Dubrovniku u cilju provedbe prakse učenika i nastavnika. Nakon pola mjeseca rada u našim hotelima i agencijama na raznim radnim mjestima i u skladu s tadašnjim lockdownom, morali su prekinuti mobilnosti i vratiti se doma. Kako bi se projekt priveo kraju, ovaj tjedan su nam u stručnom posjetu nastavnica slastičarstva Dragana Zimonja i nastavnik ugostiteljskog posluživanja Branko Knežević dok ćemo dio učeničke mobilnosti pokušati virtualno odraditi i na taj način provesti zadane ciljeve postavljene projektom.
 [više]

H.E.A.L.THY. D.I.E.T. - teacHing and Empowering AbiLiTY of stuDents In prEparing plaTes

Autor: Administrator , 16. 5. 2021. 08:30

Danas su naši učenici 2. f i 2. g razreda s nastavnikom kuharstva Ivom Žeravicom otputovali na transnacionalnu aktivnost učenja, podučavanja i osposobljavanja u Francusku (grad Guyancourt) u trajanju od pet radnih dana u sklopu projekta H.E.A.L.THY. D.I.E.T. - teacHing and Empowering AbiLiTY of stuDents In prEparing plaTes koji je financiran iz programa Erasmus + Školska partnerstva.
Riječ je o završnoj mobilnosti koja se trebala odraditi točno prije godinu dana, ali zbog pandemije projekt je produljen. Nadamo se da ćemo na ovoj mobilnosti gdje nas čekaju francuski i talijanski partneri ostvariti zadane ciljeve planirane projektom, a to je osmišljavanje jelovnika za osobe koje imaju problem s glutenom i netolerancijom na laktozu.
Jedva čekamo povratak naših učenika da nam prenesu sva stečena znanja!
 [više]

Aktivnosti u sklopu Erasmus+ projekta SCHOOL OF CHANGE -debata u sklopu dana mobilnosti u Dubrovniku

Autor: Administrator , 11. 5. 2021. 14:21

U sklopu projekta School of change, danas smo ugostili dr. sc. Marlenu Ćukteraš i g. Pava Arbulića.⁣ Dr. sc. Ćukteraš govorila je o utjecaju plastike na bioraznolikost dok je g. Arbulić upoznao učenike s reciklažnim dvorištem te razvrstavanjem i recikliranjem plastike. ⁣
Najzanimljiviji dio današnjeg programa bila je debata na temu plastike u kojoj su negacijski i afirmacijski tim obrazložili svoja stajališta za i protiv plastike.
 [više]

Aktivnosti u sklopu Erasmus+ projekta SCHOOL OF CHANGE -prva mobilnost u Dubrovniku

Autor: Administrator , 10. 5. 2021. 07:11

U sklopu Erasmus projekta School of change, u Dubrovniku se ovaj tjedan održava prva transnacionalna razmjena učenika i nastavnika u pratnji. Razmjeni je prethodila provedba preliminarne faze koja se provela u svakoj partnerskoj školi kroz teorijski uvid, istraživanje i analizu te grupne radove organizirane putem eTwinning platforme na kojoj će se postaviti sve prezentacije. Prva faza projekta omogućit će sudionicima pristup pitanjima zaštite okoliša i održivog razvoja u europskom kontekstu. Tako je danas održan skup prezentacija na kojima su nazočili učenici i nastavnici iz TUŠ DU, Portugala i Rumunjske, dok su partneri iz Turske sudjelovali virtualno. Cilj je da učenici nauče više o vlastitoj zemlji i drugim zemljama EU te da im poraste svijest o tome kako su životni stil i svakodnevne radnje snažno povezani s okolinom u kojoj žive, mijenjajući krajolik i modificirajući floru i faunu.
 [više]

E.C.A.S. - European Cultural Approaches at School - Erasmus+ projekt

Autor: Administrator , 24. 3. 2021. 19:53

Projekt "E.C.A.S. - Europski kulturni pristupi u školi", ima za cilj identificirati inovativnu i učinkovitu nastavnu metodologiju na temu promicanja i unapređenja turističke baštine ruralnih područja kroz aktivnosti međunarodne razmjene učenika.

Projekt nema za cilj samo jačanje znanja povezanih s obrazovnim programima, već i jačanje transverzalnih vještina, stranih jezika, kao i upotrebu digitalnih alata koji učenike uvode u sve digitaliziranije i inovativnije tržište rada.

Zbog pandemije COVID-19 projekt je bio u pripravnosti i nakon određenog vremena svi su članovi projekta imali online sastanak kako bi odlučili nastaviti s projektnim aktivnostima. Ukupna potpora koju je NA odobrila za ovaj projekt iznosi 93 680,00 EUR

Specifični ciljevi projekta su:

1) promicanje europskih vrijednosti povezanih s unapređenjem i zaštitom kulturne baštine za razvoj ruralnih područja kroz međunarodne aktivnosti razmjene učenika;

2) promicanje inovativnih strategija poučavanja, temeljenih na suradnji između obrazovnih institucija, usmjerenih na jačanje europskih ključnih kompetencija;

3) jačanje mekih vještina i znanja stranog jezika (engleskog) u usmenom i pismenom razumijevanju.

Projekt predviđa 4 kulturne razmjene u Hrvatskoj, Rumunjskoj, Mađarskoj i Italiji.

U školama koje sudjeluju očekuje se poboljšanje predložene ponude obuke kroz aktivnosti usmjerene na internacionalizaciju kurikuluma, jačanje odnosa s područjem i stvaranjem interdisciplinarnih i transverzalnih prijedloga. Nadalje, "E.C.A.S." želi biti polazna točka za stvaranje međunarodne mreže instituta, stvorenih za širenje i dijeljenje zajedničkih europskih vrijednosti.

Partneri u projektu su: The I.I.S. R. Lotti - Umberto I  Italija (koordinator), Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik , Budapest center of engineering training Jozsef Oveges Secondary and Vocational Technical School  i rumunjska škola  Liceul Teoretic Tudor Arghezi.

 [više]

Erasmus+ projekt "School of change" i Svjetski dan šuma

Autor: Administrator , 21. 3. 2021. 10:35

Obrazovanje nije samo učenje, to je i osnaživanje svih ljudi, izgradnja mirnog društva i zaštita našeg planeta Zemlje. Učenici Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik iskoristili su ove sunčane dane kako bi uljepšali okoliš škole. Učenici 3.g i dio 3.f su sa svojim nastavnicima protekla dva dana marljivo čistili vrtove,čupali korov,okopavali zemlju a potaknuti nadolazećim Svjetskim danom šuma koji se obilježava  svake godine na prvi dan proljeća, 21. ožujka, a samo dan kasnije obilježava se i Svjetski dan voda. Svjesni važnosti zaštite prirodnih resursa, pripremili su vrtove za sadnju. U planu je saditi začinsko bilje, sezonsko povrće koje će i sami koristiti u pripremi svojih jela tijekom praktičnog dijela nastave kuharstva i posluživanja. Ovom akcijom je za Dan šuma posađeno i stablo limuna. Ovo je samo jedna od priča koja pokazuje koliko je bitno osvijestiti važnost očuvanja okoliša. Samim razumijevanjem cijelog procesa nastanka jela, od uzgoja do pjata, možemo razvijati svijest o održivom razvoju i poštivanju lokalnih namirnica. Još jednom zahvaljujemo svim učenicima koji su sudjelovali u ovoj hvale vrijednoj akciji i pozivamo sve druge učenike da nam se pridruže u budućim aktivnostima. Značajke našeg Erasmus+ projekta „School of change“ su razvijanje građanskog angažmana i sudjelovanja naših nastavnika koji uspješno vode naše učenike u procesu da se ovakvim akcijama čuje naš glas te na taj način podizati svijest u svrhu promicanja zelenog načina života. Veselimo se sljedećim koracima i ne možemo dočekati da vam pokažemo plodove našeg truda i rada.

 [više]

Projektni posjet Reciklažnom dvorištu Popovići

Autor: Administrator , 14. 3. 2021. 19:16

Učenici uključeni u rad projekta School of change  posjetili su Reciklažno dvorište Popovići gdje nas je dočekao direktor tvrtke Čistoća i zelenilo Konavle koji upravlja Reciklažnim dvorištem, gospar Pavo Arbulić. Našim učenicima  objasnio je  cijeli proces prikupljanja, odlaganja i recikliranja primljenog otpada na području općine Konavle.

Projekt Reciklažnog dvorišta Popovići je projekt koji je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda dao je odlične ideje kako unaprijediti postojeće preliminarne ideje koje su naši učenici zajedno s nastavnicima struke imali te samim time ispunili projektni istraživački zadatak prikupljanja informacija  koje učenici provode u sklopu našeg Erasmus+ projekta  School of change. Vrlo iscrpnim izlaganjem gospara Arbulića učenici su dobili vrlo temeljito tumačenje rada reciklažnog dvorišta, važnost osvještavanja stanovništva o bitnosti odvajanja otpada, te  njegovog daljnjeg skladištenja. Sve potrebne informacije učenici će pokazati našim partnerima u projektu kad budemo domaćini mobilnosti potencijalno u svibnju ove godine. Neke aktivnosti su već pokrenute na školskoj razini gdje smo u dogovoru s nastavnicima biologije odlučili iz projekta pokrenuti ideju pribavljanja kanti za razvrstavanje otpada po učionicama, dvorištu,kabinetima kuharstva te pribavljanjem kompostera gdje će učenici dobiti iscrpne informacije kako i na koji način početi razmišljati kako što manje proizvesti otpad i što s postojećim organskim otpadom učiniti i potaknuti učenike na uzgoj samoniklog bilja kojeg mogu koristiti u svakodnevnoj praksi tijekom praktičnog dijela nastave kuhanja. Više detalja o svemu ovome uskoro.

 [više]

Aktivnosti u sklopu Erasmus+ projekta SCHOOL OF CHANGE

Autor: Administrator , 21. 2. 2021. 18:21

#facebook

Tijekom protekla dva tjedna učenici naše škole zajedno s nastavnicima posjetili su  Dubrovnik Beer Company u sklopu terenske nastave.  Učenici  1.c, 2.d, 2.f , 3.g, i 3.e,  zajedno s nastavnicima Mariom Kulušićem, Ines Obradović, Ljiljanom Prce te Petrom Brajković upoznati su s tehnologijom i stilovima piva. Ovim putem zahvaljujemo se Dubrovnik Beer Company  na suradnji a posebna zahvala tehnologu Mariju i njegovom kolegi Sandiju na stručnim vodstvu.

 

 [više]

Tematski sastanak Digitalna suradnja i poučavanje

Autor: Administrator , 27. 11. 2020. 16:07

Agencija za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU) u četvrtak, 26. studenoga održala je godišnji tematski sastanak za korisnike Erasmusa+ područja odgoja i općeg obrazovanja, strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te obrazovanja odraslih.
O inovativnom obrazovnom modulu za elektromobilnost govorila je mr. Snježana Kovač, prof. psihologije iz Škole za cestovni promet Zagreb, a prof. mentor iz Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik Hilarija Lozančić Benić prikazala je jezični e-tečaj za zanimanja iz područja turizma i ugostiteljstva. #ampeu #erasmus #digitalnasuradnja
 
 [više]

[Erasmus+ School of change- online meeting]

Autor: Administrator , 22. 10. 2020. 21:52

 
Projekt "Škola promjene" promovirat će preko sudionika uključenih su projekt kako steći što bolje informacije o biološkoj raznolikosti njihove zemlje, podrijetlo biljne i životinjske vrste potencijalno ugrožene, na prijetnje okoliša generirane svakodnevnim aktivnostima,potaknuti stvaranje metoda za smanjenje proizvodnje otpada, poboljšati svijest o recikliranju, usvojiti životne stilove koji potiču veću građansku svijest. Konačni rezultat projekta bit će stvaranje malog priručnika za smanjenje štetnih utjecaja na okoliš, počevši od škola, lokalne zajednice, prezentacijom inicijativa koje su pokrenuli učenici partnerskih škola.
Partneri u projektu:
Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik- nositelj projekta
Liceul Teoretic Miron Costin Pascani, Rumunjska
Agrupamento de Escolas de Condeixa-a-Nova, Portugal
Toki Esenkent Ortaokulu, Turska
 [više]

Inspirativne priče za buduće korisnike programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti

Autor: Administrator , 17. 11. 2019. 09:06


Agencija za mobilnost i programe Europske unije organizirala je događaj pod nazivom Inspiriraj se! #BudiErasmusPlusGeneracija u sklopu kojeg su uspješni korisnici programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti svojim iskustvenim pričama upoznali buduće korisnike s mogućnostima koje ovi programi nude u području odgoja, obrazovanja, osposobljavanja i mladih. Događaj je bio 15. studenoga 2019., u Kongresnom centru FORUM Zagreb (Radnička cesta 50 – Centar Green Gold).Iskusni korisnici svojim su pričama i praktičnim savjetima budućim korisnicima dočarali kako ideju pretvoriti u uspješan projekt te kako najbolje prikazati rezultate i pozitivan utjecaj projekata na pojedince, njihove organizacije, ali i širu društvenu zajednicu. Primjerice, kako su postali primjer dobre projektne ideje otkrio nam je predstavnik udruge O.A.Z.A. koja organizira programe za mlade da postanu nosioci održivih društvenih promjena. Profesorica Hilarija Lozančić Benić iz Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik prezentirala je kako je njihov projekt jačanja jezičnih vještina, vrijedan više od 281 tisuću eura, postao primjer uspješne provedbe. 

 [više]

[Na godišnjoj eTwinning konferenciji dodijeljena nagrada EUROPSKA OZNAKA JEZIKA 2019. našoj Školi]

Autor: Administrator , 8. 11. 2019. 18:05

200 eTwinnera okupilo se na godišnjoj eTwinning konferenciji u Zagrebu na temu eTwinning učitelji budućnosti. Prvi put konferencija je usmjerena na početnike u korištenju ove platforme. Ovom prilikom dodijeljene su i nacionalne nagrade COMET za najbolje eTwinning projekte i nagrade Europska oznaka jezika koju je dobila naša Škola
#etwZG #ampeu #tusdu #europeanlanguagelabelreward

 [više]

Drugi sastanak Erasmus+ projekta Culture knowledge and language competences as a means to develop the 21st century skills

Autor: Administrator , 19. 4. 2019. 11:18

Drugi projektni sastanak Erasmus+projekta “ Culture and languages for all “ održan je u Dubrovniku od 15.do 17. travnja 2019.

Cilj sastanka bio je analizirati postojeće stanje provedbe projekta, ocijeniti rezultate O1 modula i raspraviti o potrebnim izmjenama na postojećem modulu te usuglasiti se o pripremnoj fazi za kreiranje novog modula O2. Budući da je prvo projektno razdoblje završilo krajem veljače  bila je to prigoda analizirati i administrativne stvari.

Prvi dan sastanka uključio je sastanak sa 6 nastavnica jezika iz TUSDU koje su iznijele svoje mišljenje o kreiranom O1 modulu koje je svaka partnerska organizacija imala napraviti- tri modula ukupno 18 modula. Tijekom prvog dana sastanka radilo se detaljno na analizi svakog modula te preporučene preinake su usklađene prema postojećim modulima.

U Dubrovniku se drugi dan sastanka  radilo na priprema kreairanja zadataka vezanih za modul O2 gdje je Zsuzsa Ajtony, rumunjski partner odgovoran za praćenje i nadzor modula O2 iznijela sve pripremne faze i prijedloge kako i na koji način pristupiti novom zaduženju svih partnera.

U srijedu, 17 travnja, svi su sudionici događaja bili upoznati sa zadacima i rokovima. Sljedeći sastanak na kojem će ključni zadatak biti predstavljanje rezultata i kontinuirana procjena rada na projektu, zakazan je za rujan u Poljskoj, u gradu Wroclowu.

 [više]

Zero Waste power in HoReCa- početni sastanak u Zagrebu

Autor: Administrator , 25. 10. 2019. 11:57

 Članovi tima  TUSDU bili su na Erasmus+ sastanku projekta Zero waste power in HoReCa u Zagrebu od 21.10.do 23.10. zajedno s dva još partnera iz Zagreba, te Španjolske, Italije, Slovenije  i Irske.

Tema sastanka je prezentacija projekta, plan i razrada kurikula i digitalnih alata koji su potrebni za provedbu projekta. Projekt Zero Waste usredotočen je na promjene u obrazovnom i poslovnom procesu odabirom ekološki održivih modela rada. Glavni cilj projekta je ugraditi Zero Waste standarde u strukovno obrazovanje i HoReCa sektore korištenjem digitalnih alata.

#zerowaste #tusdu #europeanprojects #zagreb

 [više]

Treći projektni sastanak Erasmus+ projekta Culture knowledge and language competences as a means to develop the 21st century skills

Autor: Administrator , 1. 10. 2019. 08:50

U Wroclawu je od 10. do 13. rujna 2019. održan treći projektni sastanak. Sudjelovali su svi projektni partneri: Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik iz Hrvatske, koja je koordinator projekta, Biznesa Augstskola Turiba iz Latvije, VOŠ, SPŠ a OA Čáslav iz Češke, Universitatea Sapientia Din Cluj Napoca iz Rumunjske, Ekonomska šola Murska Sobota, Visja stručna šola iz Slovenije i Fundacja Pro Scientia Publica iz Poljske, koji su organizirali susret.

Prvi dan sastanka započeo je srdačnom dobrodošlicom svih sudionika. Zatim su partneri pristupili analizi preliminarnih rezultata projekta i samovrednovanju koje je predstavila prof. Ineta Luba sa Sveučilišta TURIBA, Latvija. Ostatak dana bio je posvećen raspravi o napretku ostvarenom u dizajniranju O2 tečaja-kulturni tečajevi na nacionalnim jezicima čiji je cilj razvijanje vještina 21. stoljeća i kulturno znanje njihovih polaznika. Partneri su razgovarali o problemima s kojima su se susretali tijekom prilagodbe tečajeva, složili se o zajedničkom pristupu i iznijeli svoja dostignuća u mjeri dijeleći neke kreativne ideje. Raspravu je moderirala dr. Zsuzsa Ajtony sa Sveučilišta Sapientia, Rumunjska, koji nadzire 2. fazu rezultata  projekta.

 [više]

Erasmus+ Školska partnerstva-Molfetta, Italija

Autor: Administrator , 22. 9. 2019. 15:47

Danas su naši učenici 3.d, 3.f i 3.g razreda s nastavnikom kuharstva Ivom Žeravicom pošli na transnacionalnu aktivnost učenja, podučavanja i osposobljavanja u talijanski grad Molfettu u trajanju od pet radnih dana u sklopu Erasmus+ Školska partnerstva. 🤭🤓

 [više]

Erasmus+ projekt -Zero Waste Power in HoReCa-Strateška partnerstva

Autor: Administrator , 1. 9. 2019. 18:10

Provedba Erasmus + K2 projekta  započela je 1. rujna 2019. godine pod nazivom

Zero Waste Power in HoReCa

Zero Waste je projekt usmjeren na pronalaženje rješenja za trenutna pitanja onečišćenja okoliša i ponovne uporabe materijala.

Teme Zero Waste povezane su sa strukovnim obrazovanjem i industrijom HoReCa kroz niz aktivnosti. U projekt su uključene tri strukovne ugostiteljske škole, dvije institucije za obrazovanje odraslih i dvije organizacije privatnog sektora iz Hrvatske, Španjolske, Irske, Slovenije i Italije.

Teme Projekta Zero Waste usredotočene su na promjene u obrazovnom i poslovnom procesu odabirom ekološki održivih modela rada.

Koji su ciljevi i rezultati projekta?

Glavni cilj projekta je ugraditi Zero Waste standarde u strukovno obrazovanje i HoReCa sektore korištenjem digitalnih alata. Alat za primjenu novih modela učenja i poslovanja u radnom procesu razvijat će se kroz projektne aktivnosti : Digitalni obrazovni alati Zero Waste, Zero Waste u HoReCa nastavnom programu i alat za ocjenu Zero Waste.

1. Dizajn kurikula za primjenu specifičnih praksi upravljanja otpadom u HoReCa sektoru. Kurikul će sadržavati znanje i posebne upute kako organizirati rad u ugostiteljskom objektu na način koji štiti okoliš na temelju Zero Waste standarda.

2. Alat za digitalno učenje - Cilj je podržati učenje putem individualnog stjecanja znanja i korištenja IKT alata o Nultom otpadu u HoReCa nastavnom planu i programu. Alat je namijenjen svim studentima u procesu strukovnog ugostiteljstva, kao i zaposlenicima u HoReCa sektoru.

3. Alat za evaluaciju - Stvaranje IT standardnog alata za procjenu razine tvrtke Zero Waste. Alat prepoznaje razinu usklađenosti s poslovanjem u skladu sa standardima Zero Waste poslovanja u HoReCa sektoru.

Za koga su alati?

• Učenici i nastavnici VET ugostiteljske škole - alati će polaznicima pružiti osnovne sadržaje za organiziranje profesionalnih kuhinja i ugostiteljskih objekata s misijom smanjenja otpada, zaštite okoliša i podizanja standarda Zero Waste u HoReCa sektoru.

• Hoteli i ugostiteljski objekti - imat će novostvoreni digitalni alat za procjenu standarda Zero Waste.

http://www.zerowastepower.eu

 

 [više]

Erasmus + mobilnost osoblja za potrebe obuke

Autor: Administrator , 12. 6. 2019. 10:49

U cilju stjecanja novih praktičnih vještina, od 22. do 25. svibnja 2019. godine, pridružio sam se Erasmus + mobilnost osoblja za potrebe obuke. Trening je održan u turističkoj destinaciji Dubrovnika. Koordinatorica na lokaciji u Dubrovniku bila je Hilarija Lozančić Benić iz Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik. Poslovni posjeti su uključivali Sunset Beach, Sun Travel Agency, Valamar Argosy Hotel i Hotel Hilton. Više na poveznici.

 [više]

Erasmus + mobilnost umobility for training staff

Autor: Administrator , 12. 6. 2019. 10:47

 [više]

Autor: Administrator , 24. 9. 2020. 11:26

                        

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 OGLASNA PLOČA
Natječaji za radna mjesta
OBILJEŽAVANJE
Za razrednike
OBRASCI

 

 
www.postani-student.hr
www.ncvvo.hr
www.asoo.hr
www.azoo.hr
www.mzos.hr
 
www.zuts.hr
www.htz.hr
 
www.mint.hr

 

CMS za škole logo
Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik / Župska 2, HR-20000 Dubrovnik / ss-turisticka-ugostiteljska-du.skole.hr / ravnatelj@skole.hr
preskoči na navigaciju