2019-11-17 08:31:54

Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik jedna od najuspješnijih škola Europe na natjecanju Europskog udruženja škola u hotelijerstvu i turizmu održanog u Splitu

Od 12. do 15. studenog u Splitu više od 600 sudionika sudjelovalo je na 32. godišnjoj konferenciji AEHT-a (European assocation of hotel and tourism schools), odnosno Europskog udruženja škola u hotelijerstvu i turizmu, a domaćin je bila Turističko-ugostiteljska škola Split. Ovo natjecanje za našu školu bilo je najuspješnije od početka članstva u ovoj uglednoj asocijaciji.

Prvo mjesto i zlatnu medalju osvojili su timovi u kojima su bili naši učenici Anja Đurićić u Slastičarstvu (mentorica Marija Bazdan) te Toni Grgurević u disciplini Dekatlon (mentor Ivo Žeravica).

Brončane medalje sa svojim timovima osvojili su Laura Miloslavić u Recepcijskom poslovanju (mentorica Amela Obad) te Danijel Juratovac u disciplini Kuharskih vještina (mentor Tonći Vuleša).

U natjecanju su sudjelovali i i Chiselle Daphne Burton u Predstavljanju turističke destinacije, Mario Plana u Posluživanju vina, Marko Krile u natjecanju Barista, Davor Rotim u disciplini Pripremanje koktela te Kenan Omerović u disciplini Restoranskog posluživanja ostvarivši zapažene nastupe.

U 10 natjecateljskih disciplina sudjelovalo je 300 učenika i studenata turističkih i ugostiteljskih škola iz 30 europskih država te gostujućih SAD-a i Pakistana. Sva natjecanja održana su u vrhunskim uvjetima hotela Le Méridien Lav u Podstrani.

Sudionici su se natjecali u deset kategorija: sedam iz područja gastronomije, posluživanja i bara te tri iz hotelijerstva i turizma, a cilj su edukacija i komunikacija među turističko-ugostiteljskim školama u Europi, njihovo povezivanje, poticanje razmjene studenata i profesora te razmjene iskustava i obrazovnih metoda.

Konferencija afirmira osnovne europske vrijednosti, a to su uz obrazovanje i timski rad, multikulturalnost te prihvaćanje različitosti. Svako natjecanje među učenicima i studentima jest timsko, nema pojedinačnih kategorija i nikada članovi jednog tima nisu učenici iste škole, tako da nema pobjednika po državama ni po školama, već pobjeđuju isključivo multinacionalni timovi. Dubrovnik i Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik bili su domaćini ove konferencije i natjecanja 2009. godine.

Culinary art natjecanje održava se tako da natjecatelji dobiju košaricu s namirnicama koje trebaju iskoristiti za pripremu menija u tri slijeda, potom u natjecateljskoj disciplini Dekatlon tri osobe u timu pripremaju isto jelo u različitim fazama. S obzirom na to da se timovi sastavljaju netom uoči početka konferencije, odmah je vidljivo koliko su pojedinačno kompetentni i spremni za stvarne situacije u radu gdje se takve situacije događaju svakodnevno. Nadalje, održava se natjecanje u Slastičarstvu, zatim Restoranski servis i posluživanje vina koji podrazumijeva i otvaranje pjenušca sabljom pred žirijem, zatim uvijek atraktivno natjecanje u  Pripremi koktela i natjecanje Barista u pripremi toplih napitaka.

Tri hotelijersko-turističke kategorije su: Poslovanje recepcije, Predstavljanje turističke destinacije Hospitality management.

Učenicima iz svih država službeni jezik natjecanja je engleski, dok su se učenici i studenti iz anglosaksonskih država obvezni služiti francuskim.

Učenicima i njihovim mentorima čestitamo na ovom iznimnom uspjehu! J

 


Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik