2019-02-27 18:13:00

Dan ružičastih majica u našoj školi

Dan ružičastih majica ili Dan nacionalne borbe protiv vršnjačkog  nasilja obilježen je u Turističkoj i ugostiteljskoj školi Dubrovnik. Sve se pripremalo danima. To je projekt učenika raznih razreda i prof. Ane Kandić. Vršnjačko nasilje nešto je s čim se svakodnevno susrećemo, no ova škola bori se protiv toga na sve dostupne načine. Jedno od njih je i probuditi svijest o posljedicama a  sve uz veselje, ciku i radost. Stop nasilju!

Dan ružičastih majica u našoj školi

Naša škola obilježila je Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day. Riječ je o programu prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u veljači. Ideja je nastala u znak prosvjeda zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi u mjestu Nova Scotia, Kanada.  Na taj  dan jedan je učenik došao u školu u ružičastoj majici u znak podrške svojoj majci oboljeloj od raka dojke te zbog toga postao žrtva vršnjačkoga nasilja. U znak potpore tom dječaku dvojica učenika, David Shepherd i Travis Price, također su odjenuli ružičaste majice i njihov prosvjed protiv nasilja postao je globalan.

 Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili njegovi školski kolege, postale su prepoznatljiv simbol inicijative i  kasnije međunarodno prepoznate obljetnice.

Svjesni činjenice da je nasilje, bilo kojeg oblika, prisutno svakodnevno u svim okruženjima, odlučili smo reagirati i pomoći zajednici u razumijevanju i prihvaćanju različitosti koje nas okružuju.  Učenici i profesori naše škole  obukli su danas   ružičaste majice iskazavši solidarnost i svoj stav protiv vršnjačkog nasilja s porukom; "Nasilje prestaje ovdje"!

Zahvaljujemo svima  posebno  učenicima Antoniji Konjuh i Valentini Dominković koje su izradile plakate za školski pano i pridonijele da se i interijer naše škole odjene u ružičasto.

Ana Kandić, prof etike


Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik