2016-10-24 13:21:00

Prvi transnacionalni sastanak u Murskoj Soboti

Početni  projektni sastanak Erasmus + “Language skills and intercultural issues in the hospitality industry: unity in diversity in the EU labour market” (br.projekta: 2016-1-HR01-KA202-022160) održan je u Murskoj Soboti, u Sloveniji, od 13. do 15. listopada 2016. Sastanak je organizirao  projektni partner Ekonomska Šola Murska Sobota. Glavni koordinator projekta, Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik (Hrvatska) i predstavnici svih ostalih partnera u projektu, Sveučilište Turiba (Latvija), Primrose Publishing (UK), IPSSA Nino Bergese (Italija), Universitatea sapientia din Cluj-Napoca (Rumunjska), Vyšší odborná škola, Střední průmyslová škola Obchodní Akademie, Časlav (Češka), Vilniaus verslo kolegija (Litva) i Kütahya Il mili EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ (Turska) su nazočili sastanku.

Cilj projekta je stvaranje interaktivnog  tečaja učenja jezika " Unity in diversity" koji uključuje on-line materijale za učenje koji su dostupni na Moodle platformi, učenje Face-to-face interaktivne materijale koji uključuju studije slučaja, igre, zadatke rješavanja problema, videa, itd. usmjerena na razvoj jezika strukovnih učenika, interkulturalne i digitalne kompetencije, kreativnost, sposobnost rješavanja problema i fleksibilnost. Kompletan tečaj sastojat će se od tri razine: 1) novi interaktivni A1; učenje 16 jezika (CZ, DE, EN, ES, FR, GR, HR, HU, IT, LT, LV, RO, RU, SE, SI, TR) koji sadrži module kao što su "Dobrodošli", "Hotel", "Restoran", "Profesionalne vještine"; 2) A2 / B1 razina jezika proširena na 16 jezika koji sadrže module kao su "Recepcija hotela", "Restoran", "Restoranska kuhinja", "Grad", "Hotel Business Centar" i "Upravljanje uredima", prva dva modula imaju smatphone aplikaciju kao i  modul "Grad" u pratnji 3 interaktivne karte; 3) B2 / C1 razina jezika-Engleski jezik sadrži 6 modula "Hotel Front Office", "Catering usluge", Hotelski menadžment ","Konferencijske i poslovne usluge ","Off-site usluge "i" Upravljanje financijama ", interkulturalnim modulima otkrivaju se kulturne osjetljivosti devet zemalja partnera i devet zemalja modula sadrži glavne turističke informacije potrebne za rad. Tečaj će sadržavati studije slučaja, video, on-line module i  F2F zadatke.

Sastanak je započeo s toplom dobrodošlicom glavne koordinatorice projekta Hilarije Lozančić Benić. Iako se većina projektnih partnera upoznala ranije, kroz sudjelovanje u raznim drugim projektima EU svi partneri su se još jednom predstavili. Nakon toga sudionici su se okrenuli na posao. Prva točka dnevnog reda bila je dati kratak pregled samog projekta, glavnih ishoda i raznih događaja projekta kako bi se osiguralo da su svi članovi projekta imali zajedničko razumijevanje glavnih ciljeva i ciljeva projekta. Preliminarni datumi dogovoreni su za predstojeći sastanak u Litvi u siječnju 2017. godine.

Hilarija Lozančić Benić je opisala upravljanje i koordinaciju  projekta, a sudionici su se složili o različitim predlošcima izvješćivanja, načinu komunikacije i pitanja koja se odnose na održivost projekta. Pitanja vezana za širenje i valorizaciju podataka i rezultata projekta također su se raspravila i finalizirala. U popodnevnim satima odrađena je radionica. Tema je kombinirano učenja i to je vodila dr. Ineta Luka (Latvija).

Drugi dan susreta započeo je s drugom radionicom o studijama slučaja, koji je održala dr. Ineta Luka (Latvija). Obje radionice su bile izuzetno važne jer su nam dale smjernice o tome kako stvoriti materijal za strukovno obrazovanje učenika. Detaljno se raspravljalo o prvim rezultatima projekta koji su morali biti završeni i predstavljeni na sljedećem projektu sastanku u Litvi i uloga i odgovornost različitih partnera su još jednom pojašnjeni.
Treći dan započeo je s prezentacijom Moodle e-learning platforme i nekim tehnološkim pitanjima.
Na dnevnom redu je uključeno i kratko razgledavanje grada Murske Sobote i posjet tradicionalnom sajmu, koji se održava 15. listopada svake godine. Na sajmu proizvoda lokalni obrtnici su nudili hranu, drveno posuđe i odjeću.

 


Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik