preskoči na sadržaj

Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik

 > Novosti
 

PETRA BRAJKOVIĆ

Ponosni smo na uspjeh naše bivše učenice Petre Brajković

Pogledajte video!

Nevjerojatni video o natjecanju iz kuhanja naše Petre (Brajković) Bukvić. wink


 

OBILJEŽAVANJE 500 GODINA SMRTI LEONARDA DA VINCIJA

2. svibnja 2019. obilježava se 500 godina od smrti velikoga renesansnoga genija Leonarda da Vincija (1452.-1519.). 
Povodom obljetnice organiziraju se izložbe diljem svijeta, posebno u Italiji, gdje je rođen, i Francuskoj gdje je umro. Naša škola također se prisjeća toga nevjerojatno kreativnog, svestranog, nenadmašnoga renesansnoga umjetnika i znanstvenika.
Renesansni je čovjek pokazivao interes za svijet oko sebe, od umjetnosti i kulture, do prirode i znanosti. Leonardo da Vinci otjelotvorenje je renesansnoga Homo universalisa, čovjeka koji želi znati sve, čovjeka neutažive žeđi i potrebe za novim saznanjima i spoznajama svijeta oko sebe.
Uz Leonardovu osobnost vežu se brojne intrigantne pretpostavke vezane za njegovu seksualnost, podrijetlo (izvanbračno dijete), neobičnosti poput zrcalnog pisanja (ljevoruk, piše unatrag s desna na lijevo), korištenje obje ruke u pisanju i slikanju. Bio je pacifist koji je radi zarade skicirao ubojita oružja poput mitraljeza, oklopnog vozila i trocjevnog topa. Bio je vegeterijanac, veliki ljubitelj životinja, izvrstan glazbenik, pjevač i glumac.
Čovjek izvan okvira i daleko ispred vremena u kojem je živio.
Leonardo je za sebe govorio da je inženjer. U pismu Ludoviku Sforzi tek na 6. mjestu popisa svojih zanimanja navodi skromno: „Znam i slikati"! Autor koji će naslikati Mona Lisu i Posljednju večeru, slikarska djela koja su toliko poznata širom svijeta i koja imaju toliki umjetnički i kulturni značaj da nadmašuju i samog umjetnika. Leonardo će zauvijek biti jedno od najpoznatijih imena povijesti i umjetnosti, no njegovu kreativnost ne treba vezivati samo za umjetnost. Leonardo je djelovao i ostavio traga u brojnim granama znanosti-anatomiji, astronomiji, geologiji, aeronautici, mehanici, optici, botanici, zoologiji, hidraulici, kartografiji, mineralogiji,matematici, geometriji.
Nema područja koje Leonardov um i ruka nisu dotakli. Ono što je posebno u njegovim radovima je inovativnost kojom se uzdigao iznad granica svog vremena i otisnuo u daleku budućnost predvidjevši sve ono što dolazi. 
Evo nekoliko njegovih najgenijalnijih izuma i nacrta; stroj za letenje, robot, ronilačko odijelo, helikopter, podmornica, tenk, mitraljez, naprava za izbacivanje projektila dugog dometa i sl. Zamislio je i strojeve za kopanje umjetnih kanala, podizanje vode, most na 2 nivoa-gornji za pješake, donji za vozila, idealni grad koji je po svojim arhitektonskim rješenjima preteča energetski učinkovitih gradova.
Što na kraju nakon svega nabrojanog, (a to je samo mali dio Leonardovog znanstveno-umjetničkog opusa), možemo još reći i naučiti od Leonarda? Kako svoje stvaranje i rad približiti Da Vincijevom? "Sapere vedere" ("Znati vidjeti"), jedna je od vodećih Leonardovih misli. Potrebno je dakle promatrati svijet oko sebe, upoznati i štovati ga,diviti mu se ali i aktivno sudjelovati i željeti promjenu na bolje. Biti pri tome znatiželjan, spreman za promjene obrazaca razmišljanja, kritički preispitivati i sagledavati probleme iz drugog kuta! Pokrenuti tijelo i um, poticati svoju kreativnost i ostvariti svoj doprinos u svijetu kojem živimo! Istraživati, učiti, stvarati poveznice između ljudi, informacija i stvari, jer kako kaže slavni Leonardo: " Dobri ljudi žele znati ", 
" Učenje nikad ne iscrpi um "

Ana Kandić, 
prof.povijesti umjetnosti

NADOPUNA: Razvijajte vještinu korištenja desne i lijeve ruke poput Leonarda, možda će vam u životu zatrebati. wink

Priloženi dokumenti:
leonardo pc prezentacija.pdf


OGLASNA PLOČA
Natječaji za radna mjesta
OBILJEŽAVANJE
Za razrednike
OBRASCI

 

 
www.postani-student.hr
www.ncvvo.hr
www.asoo.hr
www.azoo.hr
www.mzos.hr
 
www.zuts.hr
www.htz.hr
 
www.mint.hr

 

CMS za škole logo
Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik / Župska 2, HR-20000 Dubrovnik / ss-turisticka-ugostiteljska-du.skole.hr / ravnatelj@skole.hr
preskoči na navigaciju