preskoči na sadržaj

Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik

 > Obavijesti
Vijesti

Zaklada 'Hrvatska kuća' za promidžbu hrvatske kulture

Autor: Administrator , 13. 1. 2014.

Početkom ove godine s radom počinje Zaklada 'Hrvatska kuća', projekt Ministarstava kulture i vanjskih i europskih, poslova pokrenut radi međunarodne promidžbe hrvatske kulture, umjetnosti, jezika i baštine, te rada s Hrvatima izvan Hrvatske.

'Osnivanjem Zaklade postiže se sinergija Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Ministarstva kulture u ostvarivanju zajedničkog cilja za što boljom promocijom i prezentacijom Hrvatske kao nove članice EU, kroz njezinu recentnu umjetnost i kulturnu baštinu, kao i pružanje usluga učenja hrvatskog jezika i ostvarivanje programa za hrvatske iseljenike', objasnila je za Hinu ciljeve toga projekta pomoćnica ministrice kulture Tamara Perišić.

Dosadašnje aktivnosti u tome smjeru odvijale su se putem više različitih subjekata državne uprave, a takva je disperzija često dovodila do rasipanja energije i dupliciranja poslova, a također i do neracionalnog trošenja financijskih sredstava, napomenula je Perišić.

Stoga je, radi postizanja optimalnog rezultata u promicanju hrvatskih ostvarenja iz područja suvremene umjetnosti i kulturne baštine osmišljena Zaklada 'Hrvatska kuća', kojom će se pod jednu krovnu organizaciju objediniti svi dosadašnji pojedinačni napori kulturne promidžbe RH, uz dodavanje novih sadržaja kao što su mogućnost učenja hrvatskog jezika te posebni programi za Hrvate izvan RH i hrvatske iseljenike.

Zaklada će koristiti postojeću infrastrukturu MVEP-a u prostorima diplomatsko-konzularnih predstavništava RH u inozemstvu, uz angažman diplomatskih djelatnika koji u opisu poslova i zadataka obuhvaćaju poslove kulture, iseljeništva i hrvatske manjine.

Za početak će se financirati iz proračuna Ministarstva kulture i Ministarstva vanjskih poslova, s time da pravna forma zaklade omogućuje i privlačenje financijskih sredstava iz drugih izvora.

Zaklada je prošli tjedan uvrštena u mrežu međunarodnih kulturnih instituta EUNIC.

'Priključivanje EUNIC-u je iznimno važno budući da će u okviru zajedničke mreže biti moguće aplicirati na EU fondove, posebno u okviru programa Kreativna Europa', kazala je Perišić.

Zakon o zakladi stupa na snagu 1. siječnja 2014., kada će i zaklada početi s radom, a tijekom 2014. u planu je započeti rad kroz Zakladu na lokacijama na kojima postoje fizički uvjeti u okviru veleposlanstava u Kotoru, Berlinu i Parizu.


Izvor: www.skole.hr


OGLASNA PLOČA
Natječaji za radna mjesta
OBILJEŽAVANJE
Za razrednike
OBRASCI

 

 
www.postani-student.hr
www.ncvvo.hr
www.asoo.hr
www.azoo.hr
www.mzos.hr
 
www.zuts.hr
www.htz.hr
 
www.mint.hr

 

CMS za škole logo
Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik / Župska 2, HR-20000 Dubrovnik / ss-turisticka-ugostiteljska-du.skole.hr / ravnatelj@skole.hr
preskoči na navigaciju